Pardubice se nebudou odvolávat proti emisní výjimce pro chvaletickou elektrárnu

11. červenec 2019 06:20

Město Pardubice se nebude odvolávat proti výjimce na znečišťování ovzduší pro chvaletickou elektrárnu. Návrh radou města neprošel, z devíti přítomných členů zvedli ruku pro podání odvolání čtyři radní, jeden byl proti a další čtyři se zdrželi. Výjimku odsouhlasil elektrárně před několika dny krajský úřad.

Návrh podat odvolání proti emisní výjimce nezískal v radě podporu většiny, hlasování se zdržel i primátor Martin Charvát z hnutí ANO. „Protože kvalifikovaně neumím jako politik dneska říkat své stanovisko k tomuto rozhodnutí a očekávám, že v dalším odvolacím řízení se ministerstvo životního prostředí definitivně rozhodne, jestli ta výjimka bude nebo nebude platná.“

Postoj radních ve sporu ohledně výjimky pro chvaletickou elektrárnu zklamal opozičního zastupitele Jakuba Kutílka (Piráti), lhůta pro odvolání proti výjimce podle něj vyprší příští týden v úterý. „To znamená čistě teoreticky, kdyby teď byla svolána ještě jednou mimořádná rada, tak by mohla rozhodnout jinak, ale podle atmosféry v radě ani nepředpokládám, že by to rozhodnutí být mohlo jiné, a na svolání mimořádného zastupitelstva je teď už pozdě.“

Přenosová soustava u elektrárny Chvaletice

Výjimku na znečišťování ovzduší udělil minulý týden hnědouhelné elektrárně krajský úřad v Pardubicích. Podnik tak bude moct vypouštět do ovzduší 300 kg rtuti a 330 tun oxidů dusíku nad limit, platný v Evropě od roku 2021.

„My jsme přibližně o dva roky zkrátili dobu trvání výjimky na rtuť a provozovatele jsme také v našem rozhodnutí zavázali k provedení celé řady technických opatření ve lhůtě do srpna 2021. Tato lhůta je velmi důležitá, protože bez splnění zadaných podmínek, které obsahuje to rozhodnutí, tak nebude možné bloky provozovat,“ řekl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Rozhodnutí úředníku kritizují ekologická sdružení a budou se proti němu odvolávat. 

Nařčení, že se k životnímu prostředí chová nešetrně, elektrárna odmítá. Společnost Severní energetická tvrdí, že na její ekologizaci dává sedm miliard. O tomto víkendu čelil podnik třídenní blokádě, odpůrci fosilních paliv zatarasili hlavní vjezd do elektrárny, policie ale zasahovat nemusela.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související