Pardubické autobusové nádraží bude fungovat zřejmě až do konce roku

12. únor 2018 09:05

Autobusové nádraží v Pardubicích asi zůstane v provozu minimálně do konce letošního roku. Nedávno ho od soukromého vlastníka koupila zbrojařská firma Czechoslovak Group, která ho chce využít pro jiné účely.

Hejtmanství a radnice teď musí vymyslet náhradní variantu, protože autobusový terminál B u vlakového nádraží jen tak hotový nebude.

Původně měla radnice i hejtmanství informaci, že má na vyřešení situace s autobusovým nádražím jen půl roku. Primátor Pardubic Martin Charvát (ANO) teď potvrdil, že podle posledních zpráv od zbrojaře může autobusové nádraží fungovat déle. Je možné, že ho nový majitel nebude využívat ani příští rok.

Autobusové nádraží v Pardubicích se musí do půl roku přestěhovat, oznámil majitel pozemků

Nástupiště na pardubickém autobusovém nádraží

Pardubický kraj musí najít náhradní stanoviště pro linkové autobusy v Pardubicích. Tamní autobusové nádraží chce totiž nový majitel pozemků využívat jinak. Radnice sice v budoucnu plánuje postavit u vlakového nádraží terminál B právě pro linkovou dopravu, to ale může trvat i několik let.

Stejně je ale potřeba situaci řešit už teď a bude to určitě nějakou dobu jen provizorní varianta. Chystaný autobusový terminál B totiž město stavět chce, ovšem nikdo zatím neví, kdy to bude. Zastupitelé vloni na konci roku schválili záměr terminál za 165 milionů postavit, to ale ještě neznamená, že opravdu stát bude. Město musí nejdříve vyjednat odkup pozemků od stávajícího vlastníka, firmy Eurobit Real.

Zastupitelstvo navíc dalo vedení města další úkoly: vyjednat s krajem peněžní spoluúčast. Také je nutné vyřešit dopravní napojení, protože už teď jsou u nádraží prakticky denně zácpy. A stále v místě plánované stavby stojí bytový dům s několika nájemníky.

Nástupiště za půl roku možná zmizí. Nový majitel má s plochou nádraží jiné plány

Jisté je, že pokud by v budoucnu zastupitelé zvedli ruku i pro samotnou stavbu, terminál nebude hotový dřív než za tři roky.

Co se bude dít, až stávající autobusové nádraží opravdu přestane fungovat a nový terminál ještě nebude? Možností není tolik. Jediné místo v dosahu vlaku je právě nově opravený terminál A, tedy přednádraží. Tam prostor je, minimálně pro to, aby tam linkové autobusy stavěly. Ale parkovat by musely jinde. Nabízí se například volná plocha v Masarykových kasárnách, potvrdila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Spustit audio