Petr Hartman: Přihlášky na střední školy jako příklad české improvizace pro 21. století

7. únor 2024

Omezíme chaos z minulých let a posuneme se do 21. století. S tímto předsevzetím prosadili vloni na podzim politici změnu způsobu podávání přihlášek na střední školy. S jejich digitalizací nechtěli otálet, proto se tento model začal využívat už letos.

Během pár měsíců měl být vybudován a spuštěn systém elektronických přihlášek. Pokud žáci složí zkoušku, nebudou muset obíhat se zápočtovým lístkem školy. Měli by tím ušetřit čas a nervy. Počítač na základě jejich výsledků a obsazenosti jednotlivých vzdělávacích zařízení rozhodne sám. Pokud nevyjde první škola, bude žák automaticky zařazen na druhou zvolenou, případně na třetí. 

Čtěte také

1. února to vypadalo na to, že chaos omezen nebude a do 21. století se neposuneme. Digitální systém přihlášek na střední školy se totiž nerozběhl. Zdálo se, že složitější než složit přijímací zkoušky bude se k nim vůbec dopracovat. 

Žáci a jejich rodiče se slabšími nervy proto hned sáhli po osvědčeném papíru a formulář vyplnili ručně. Ředitelé škol doufali, že takových bude co nejméně. Papírové přihlášky totiž do digitálního systému budou muset přepisovat oni, případně jejich spolupracovníci. 

1. února nad nefunkčním systémem neskrývali překvapení ani mnozí politici. Podle očekávání hned požadovali, ať padají hlavy. Když už ne ministra školství, tak alespoň ředitele Cermatu. Přitom svět není tak černobílý, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

Čtěte také

Málo času, neúspěšné výběrové řízení a nedostatek peněz přispěly k tomu, že se digitální systém pro přihlášky na střední školy tvořil tak říkajíc na koleně. Jinak by nebylo naplněno znění příslušného zákona, který právě s elektronickou formou počítá. 

To, že nakonec došlo k jeho spuštění s prodlevou pár desítek hodin, lze spíše přirovnat k zázraku než k velkému průšvihu. V neposlední řadě zatím ještě není důvod jásat, že školství alespoň v tomto směru vykročilo do 21. století. 

Zatím spíše chaos 

Čtěte také

To bude možné tvrdit až v momentu, kdy žáci budou na základě takto podaných přihlášek a výsledků přijímacích řízení rozřazeni na jednotlivé školy. Právě proto, že se vše dělá na poslední chvíli a za improvizovaných podmínek, není celý systém ještě úplně dokončený. Proto nelze zaručit, že vše bude bez chyby fungovat. 

Zkrátka se zatím stihla, byť s mírným zpožděním, rozběhnout ta část, která umožňuje podávat přihlášky. Žáci a jejich rodiče by to měli stihnout do 20. února. I přes počáteční problémy digitálního systému není podle ministerstva školství důvod termín posouvat. 

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Třeba se politici z těchto problémů poučí a přehodnotí svůj přístup. Na změny by v budoucnosti měli poskytnout více času a peněz. Jinak se bude znovu opakovat tradiční scénář. Nový digitální projekt vyvolá při svém rozjezdu spíše chaos než hladký posun do 21. století.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio