Petr Hartman: Šéf státních zástupců by měl nově ve funkci vydržet nejdéle sedm let

8. únor 2024

Nejvyšší státní zástupce má mandát na neomezeně dlouhou dobu. Alespoň podle dosud platného zákona. Prakticky se jeho osud může změnit během jednoho týdne. To je většinou interval od jednoho zasedání vlády ke druhému.

Na jednání kabinetu ho lze totiž na návrh ministra spravedlnosti vládou odvolat bez udání důvodu. Pokud teoreticky žádný nezazní, nemá šanci se proti předčasnému konci ani nijak bránit. Vzhledem k tomu, že jde o osobu stojící v čele celé soustavy státního zastupitelství, jde o funkci velice významnou. Tím spíš, že jeho podřízení občas řeší kauzy, které se dotýkají politiků. 

Čtěte také

V případě Čapího hnízda to platilo dokonce i pro předsedu vlády. Byl to právě bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kdo rozhodl o zrušení zastavení trestního stíhání tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Jinak by případ nedoputoval do soudní síně. 

Vzhledem k tomu, že šlo o mediálně velmi sledovanou kauzu, nemusel se Pavel Zeman bát, že bude ihned odvolán. Ve funkci ještě vydržel necelé dva roky. Potom po sporech s tehdejší ministryní spravedlnosti raději rezignoval. 

Dávno před tím se řešilo, jakým způsobem lépe ochránit nejvyššího státního zástupce před politickými tlaky. Po mnoha letech nekonečných diskusí prošla nyní ve Sněmovně novela příslušného zákona.

Čtěte také

Ta sice ponechává nadále vládě možnost odvolat nejvyššího státního zástupce na návrh ministra spravedlnosti. Tento krok však musí být podpořen konkrétními důvody. 

I když formulace zní poněkud obecněji. Uvádí se v ní, že předčasný konec šéfa státních zástupců může nastat v momentu, kdy vědomě poruší své povinnosti nebo ohrozí důvěru v činnost svých podřízených nebo vážnost instituce. Pod tím si lze představit nejrůznější věci. Zkrátka ve stylu rčení, když chce někdo psa bít, vždy si hůl najde. 

K určitému posílení nezávislosti dochází

Důvody však musí být vyřčeny, proto bude příležitost se bránit. Podle novely zákona ji konkrétně představuje žaloba k Nejvyššímu správnímu soudu. Teoreticky má tak odvolaný nejvyšší státní zástupce šanci přesvědčit ženy a muže v taláru o tom, že důvody pro jeho předčasný konec neodpovídají skutečnosti. 

Čtěte také

Podle příslušné novely by soudní přezkum neměl trvat příliš dlouho. To kvůli tomu, aby v případě úspěšného odvolání neřešila vláda problém s tím, že by najednou měla hned dva nejvyšší státní zástupce. 

Zkrátka k určitému posílení nezávislosti šéfa státních zástupců na politicích dochází. Neznamená to, že bude moci automaticky počítat s tím, že v této pozici vydrží v klidu po celých sedm let. Právě na tolik by totiž mělo být nově vymezeno jeho funkční období.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jedinou jistotou tak pro něj podle novely bude, že po uplynutí sedmi let se už nikdy nebude moci o post nejvyššího státního zástupce ucházet.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio