PORADNA: Ryby a luštěniny by lidé v seniorském věku měli jíst častěji
Jak by se měli stravovat lidé v pokročilém věku, o tom v poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvila nutriční terapeutka Jitka Turňová.
Lidé, kteří odchází do důchodu, obvykle mají po odchodu ze zaměstnání nižší výdej energie. Tomu je potřeba přizpůsobit i stravovací návyky.
„Rozdíly mezi ideální výživou v seniorském věku a u mladších lidí, by téměř nebyly žádné. Vyjma snížení energetického příjmu, který klesá během věku a potom se malinko navyšuje potřeba bílkovin,“ říká nutriční terapeutka Jitka Turňová.
V seniorském věku lidem ve větší míře chybí vitamíny, minerální látky. To znamená, že by senioři měli více jíst ovoce a zeleniny a neměli bychom zapomínat na ryby a luštěniny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka