Pozemní invaze do Gazy. Proti Izraelcům hraje na straně obránců úplně všechno, říká velitel z Afghánistánu

29. říjen 2023

Izraelská armáda přichází k nové fázi boje s palestinským teroristickým hnutím Hamás. V Pásmu Gazy teď operují izraelské pozemní síly. Na co se musejí izraelští vojáci připravit? „Při boji ve městě musejí počítat s tím, že proti nim na straně obránců hraje úplně všechno. Zrádný je zejména rozsáhlý tunelový systém pod Gazou,“ říká válečný veterán, někdejší velitel operační skupiny SOG v Afghánistánu Lumír Němec. Jak v tunelech bojovat s co nejmenšími ztrátami?

Jak může boj ve městě vypadat?

Boj ve městě je obtížný pro každou armádu. Můžete zvolit taktiku, kterou používají Rusové na Ukrajině, tedy rozmlátit všechno bez ohledu na civilní ztráty a pak tam vejít. Anebo budete postupovat opatrně a budete šetřit lidské životy. Ve městě ale musíte počítat s tím, že proti vám hraje na straně obránců úplně všechno. To znamená každé okno, každá střecha, teroristé si budou budovat obranné pozice, znají prostředí.

Čtěte také

V Gaze je to navíc ještě umocněné tím, že tam existuje obrovská síť podzemních chodeb, které různě ústí, takže se vám může stát i to, že se vám teroristé objeví za zády.

Obrovský faktor, který hraje proti Izraelcům, je také 220 rukojmích, kteří se nacházejí někde v Pásmu Gazy. Izraelci proto postupují velmi opatrně a snaží se udělat všechno pro to, aby rukojmí přežili.

Izraelská armáda již zabila několik velitelů Hamásu. Jak obtížná je v takovém terénu lokalizace? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související