Přesně před 75 lety začaly v Hradci Králové jezdit trolejbusy. Jak se jejich počet ve městě vyvíjel?

2. květen 2024 08:40

Trolejbusy jezdí v Hradci Králové už 75 let. Do té doby ve městě fungovaly pouze autobusy. První trolejbusová linka byla uvedena do provozu v neděli 2. května 1949. Další podrobnosti zjišťovala reportérka Natálie Poláková. 

Čtěte také

Kudy první trolejbusy jezdily?
Úplně první linka č. 2 jezdila s dvěma vozy v půlhodinovém intervalu od Hlavního nádraží až na Nový Hradec Králové. Trasa vedla přes Korunu (dnešní Gočárovu třídu), Ulrichovo náměstí, Pražský most k Fortně a pak po Brněnské ulici.

Ani ne rok od zahájení trolejbusové dopravy v Hradci Králové uvedli do provozu také druhou linku č. 0 a ta jezdila na Slezské předměstí. Vozový park tehdy tvořily čtyři trolejbusy Vetra-ČKD.

Jak se počet trolejbusů v Hradci Králové vyvíjel?
Nejvíce jich bylo v roce 1989 - to jich jezdilo přes 50. Potom jejich počet klesal, v posledních deseti letech zase však o něco stoupl. Aktuálně má hradecká MHD osm trolejbusových linek, které zajišťuje 41 trolejbusů.

Výstava k 75. výročí trolejbusové dopravy v Hradci Králové

Co se týče statistik, tak ještě doplním, že například v loňském roce hradecké trolejbusy přepravily více než 11 milionů cestujících. To je skoro třetina všech lidí, kteří využívají hradecké MHD.

Čtěte také

Je ještě možné někde vidět, případně se svést těmi prvními historickými trolejbusy?
Ano, okružní jízdy historickými vozy budou součástí oslavy 75. výročí trolejbusové dopravy v Hradci. Tu hradecký dopravní podnik pořádá v sobotu 18. května v prostorách a okolí Terminálu hromadné dopravy. Kromě vyhlídkových projížděk budou pro návštěvníky připravené také různé ukázky, například dobíjení elektrobusu a také prohlídky prostor terminálu.

Lidé se budou moci podívat třeba na běžně nepřístupné dispečerské pracoviště. Jinak historii trolejbusů v Hradci Králové mapuje také speciální výstava fotografií. Ta je na terminálu MHD k vidění už teď a potrvá právě až do ukončení oslavy 18. května.

Spustit audio

Související