Provoz na Slapské přehradě už je skoro jako v létě. Dříve proto začala hlídkovat i Poříční police Slapy

17. duben 2024 10:00

Na Slapské přehradě uvidíte nyní skoro tolik lodí jako v létě. Díky předchozím teplým dnům velká část majitelů plavidel zahájila sezónu dříve než v jiných letech. Do terénu už proto vyjela i Poříční police Slapy.

„Letošní sezóna začala poměrně brzy, tedy úplně nejdříve, co tady pamatuji. Voda je napuštěná do letního stavu, takže majitelé plavidel si je dávají na vodní hladinu,“ říká vedoucí Poříční police Slapy David Bernard a vysvětluje, proč už hlídkuje i policie. „V letošním roce jsme se zaměřili na provoz plavidel, včetně rybářů, o měsíc dřív, protože provoz, hlavně o víkendech, se dá přirovnat k letnímu.“

Pavel Hrkal, člen Poříční police Slapy, přibližuje, které nejčastějí prohřešky teď řeší. „Sezóna právě začala sezóna, tak těch prohřešků není moc, ale samozřejmě se najdou. Lidé nemají u sebe doklady k řízení plavidla. Většinou to nechávají na letní sezónu a nemají ještě všechno připravené.“

V roce 2022 udělila Poříční policie na Slapech 275 blokových pokut za porušení plavebních předpisů, v roce 2023 jich bylo 205. Za poklesem stojí podle Davida Bernarda úprava plavebního značení v roce 2022. Letos zatím žádná změna pravidel avizována nebyla.

V lonském roce byla na Slapské přehradě (proti Nové Živohošti) ve zkušebním provozu otevřena dráha pro vodní lyžování. Bude v provozu i letos? A pokud ano, tak od kdy? Odpovědi uslyšíte v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio