První malý modulární reaktor v Česku by mohl vzniknout u Jaderné elektrárny Temelín

11. březen 2024 11:20

Konkrétní obrysy nabírá plán na výstavbu prvního modulárního reaktoru v Česku. Ten by mohl být u Jaderné elektrárny Temelín. Modulární reaktory mají být mnohem menší než ty běžné a v budoucnu by mohly stát i jinde než jen u jaderných elektráren. Jihočeský kraj teď pro tento typ reaktoru ve svých zásadách územního rozvoje vymezuje plochu.

„Ta plocha v lokalitě Temelín je dneska jediná schválená z hlediska geologických a dalších podmínek pro výstavbu malého modulárního reaktoru. A my touto změnou zásad územního rozvoje schválíme a vymezíme, že v tomto místě by reaktor mohl stát,“ říká jihočeský hejtman Martin Kuba.

Vedení kraje už před časem kvůli projektu podepsalo memorandum o úzké spolupráci se společností ČEZ. Několik firem se aktuálně ve světě snaží získat licenci pro uvedení modulárního reaktoru na trh. „V téhle chvíli to žádná z firem nemá dokončeno, protože technologie musí především projít ve své vlastní zemi. To znamená, že pokud se vyrábí například v Británii, musí to projít v Británii, a až pak s produktem mohou jít na trh,“ doplňuje Martin Kuba.

Pro stavbu modulárních reaktorů společnost ČEZ vybrala sedm vhodných dodavatelů, se kterými v současné době jedná. Kromě Temelína se uvažuje i o dalších lokalitách. Nová zařízení by v budoucnu mohla nahradit stávající uhelné elektrárny.

„Dokončujeme i detailní posouzení lokalit Tušimice a Dětmarovice, probíhají další přípravné práce jako posilován know-how či personální zajištění, jak v samotné společnosti ČEZ, tak i v dceřiných firmách,“ uvádí vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZu Petr Šuleř.

Čtěte také

Například energetický expert Edvard Sequens z ekologického hnutí Calla ale projekt konkrétně v Temelíně považuje za zbytečný, protože podle něj energeticky nedává smysl. „Samotné dva bloky, které dneska produkují elektřinu v Temelíně, pokryjí více než čtyřikrát spotřebu všech podniků a domácností na území Jihočeského kraje, takže z tohoto hlediska to smysl nedává,“ vysvětluje.

Edvard Sequens zároveň upozorňuje, že vývoj technologie ve světě je momentálně nejistý. „Třeba od jedné americké technologie v minulém roce investoři ustoupili, takže je prakticky pohřbená, některé technologie jsou na úplném začátku, sice mají velké PR a nabízejí reaktory na svých webových stránkách, ale reálně ještě nejsou vyvinuté,“ připomíná.

Vedení obce Temelín, která má mít modulární reaktor na svém katastru, s vymezením plochy problém nemá, jak potvrzuje starosta Josef Váca. „Snad jediná věc, která nás trochu trápí, je vyvedení výkonu, který půjde na trafostanici Kočín. Byli bychom asi rádi, kdyby se to řešilo kabelem v zemi a ne přes sloupy, protože těch už tu máme dost,“ dodává.

Třináctá aktualizace zásad územního rozvoje Jihočeského kraje má za sebou první veřejné projednání. Krajské zastupitelstvo by ji mělo schválit ještě do konce tohoto roku.

Spustit audio

Související