Ptačí orloj – nová rarita liberecké zoo. Viděli jste ho už?

9. listopad 2018

Liberecká zoologická zahrada má zbrusu novou atrakci. Ptačí orloj. Místo apoštolů se v něm pohybují figurky ohrožených zpěvných ptáků z asijských tropů.

Postřeh Jardy Hořeního: Liberecká zoo už příští rok oslaví stovku. Neuvěřitelné. Já ji navštěvuji od 70. let minulého století. Za tu dobu se toho hodně změnilo. Měnily se vchody do zoo, zvířata, umístění expozic, ani to asi všechno nepamatuji. Na svém místě ale stále zůstává domek známý jako cukrárna U Čápa. Tu si pamatuji dobře. K návštěvě zoo přeci nějaká ta dobrota patří. A díky ptačímu orloji si ji budou pamatovat i další generace návštěvníků. A třeba také získají vztah nejen k ochraně ptáčků zpěváčků, ale přírody celkem. A to je dobře.

Nejstarší zoologická zahrada u nás vznikla jen rok po založení republiky. Od svých počátků v podobě velké veřejné voliéry z roku 1904 a následného zvěřince, ze kterého se v roce 1919 stala na první československá zoo, se nachází v Lidových sadech v Liberci. Z dob počátků liberecké zoo pochází nejstarší domek v areálu v posledních letech známý jako cukrárna U čápa. A právě tam na půdě vznikla nová atrakce – Ptačí orloj.

Ten je také předzvěstí blížících se stých narozenin liberecké zoo. Myšlenka ptačího orloje je stará asi deset let. Inspirací byl orloj v Kryštofově údolí vybudovaný v roce 2008 v bývalém objektu trafostanice.

Na vzniku ptačích hodin v liberecké zoo se podíleli i samotní autoři tamního stroje. Rozsáhlou projektovou dokumentaci připravili mechatronici z Technické univerzity v Liberci, samotná mechanika pak vznikala v modelárně Milana Jelínka v Machníně u Chrastavy. Autorem dřevěných soch indonéských pěvců v nadživotní velikosti je známý český sochař Jan Švadlenka, který pro Zoo Liberec vytvořil již řadu dřevěných a kamenných plastik v rámci každoroční umělecké akce EtnoArt.

Orlojová Majna Rothschildova

Orloj, kde jsou místo apoštolů ohrožené druhy zpěvných ptáků tropů jihovýchodní Asie je každou celou hodinu pastvou nejen pro oko, ale návštěvníky potěší i ptačí písně jednotlivých druhů.

Více o osvětové ochranářské kampani Silent Forest se dozvíte z pavilonu tropů, kde jsou ve voliérách i živí jedinci jednoho z ohrožených druhů Majny Rothschildovy. Tito zpěváčci se do své domoviny na Bali, kde byli téměř zcela vyhubeni, vrací díky záchrannému programu zoologických zahrad.

Živý exemplář Majny Rothschildovy

Kromě majny Rothschildovy se v okénku orloje střídají ještě sochy loskutáka velkého, sojkovce dvoubarvého, bulbula korunkatého, šámy bělořité a krasky krátkoocasé jávské.

Liberecká zoo má novou atraktivní podívanou. Je jí ptačí orloj v dolní části zoo

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.