Rehabilitační park v Čeladné ozdobila Eva, plastika výtvarníka Moješčíka

1. květen 2024 06:10

Lázeňský park v Čeladné zdobí nová socha. Bronzovou plastiku nazvanou Eva vytvořil sochař David Moješčík, mimo jiné autor sochy Levitace před nádražím v Ostravě-Svinově nebo Karla Kryla před ostravským rozhlasem.

Výtvarník David Moješčík na soše pracoval zhruba dva roky. „Je to socha Evy a je vlastně jakousi genezí tématu, který dělám už od školy. Je to pokora a kompozičně vychází z jógové pozice kravičky,“ říká autor u instalace sochy.

Když si povšimnete detailů, uvidíte třeba pokrčenou kůži na šlapce nohy, nebo že socha nemá šaty. „Je to ten autorský rukopis. Stejně tak, jako se lidi ptají, proč nemá vlasy, tak je to z toho mého takového kréda zbavovat to všeho nepodstatného,“ dodává.

David Moješčík je frýdecko-místecký rodák, mj. absolvent VUT v Brně, který se ve své tvorbě zabývá figurální a figurativní plastikou. Zaměřuje se především na lidské tělo, zejména na ženskou postavu. Inspiraci nachází nejen ve filozofii jógy, ale také v egyptském a antickém nebo v sochařství evropského klasicismu. V Ostravě má kromě Levitace před svinovským nádražím tři sochy v centru města – L. Janáčka na Jiráskově náměstí, K. Kryla před rozhlasem v ulici Dr. Šmerala a V. Špinarové v Husově sadu.

Manipulaci se sochou sleduje také ředitel rehabilitačního centra Čeladná Milan Bajgar. „Davida Moješčíka jsem sledoval už dlouho. První socha nebo plastika, která mě ohromila, je Levitace u svinovského nádraží. A říkal jsem si Bože, tohle v Ostravě je velké překvapení. A pak jsem sledoval jeho Janáčka, Kryla a a samozřejmě Věru Špinarovou. Má ještě instalaci v Praze – to je ten známý pomník Anthropoidu. Takže David se mi vždycky líbil a zajel jsem za ním a jak jsme si povídali, zjistili jsme, že by něco takového mohlo být i v Čeladné,“ vysvětluje Bajgar.

Socha tady nebude jenom kvůli tomu estetičnu, nějakému obohacení parku. „Pro dobro léčení potřebujete výbornou léčbu, krásnou přírodu a i dobré umění. Takže ta Eva, to je něco jako léčebný přístroj pro naše pacienty, protože to má obrovskou sílu a já myslím, že lidi, kteří tu přijdou, tak to pochopí. Proto je před vstupem do hlavního pavilonu,“ dodává ředitel rehabilitačního centra v Čeladné.

Podívejte se, jak se v červnu 2018 instalovala před budovou ostravského rozhlasu Moješčíkova socha Karla Kryla:

Spustit audio

Související