Rekonstrukce mostu v Jilemnici nabrala zpoždění, tamní podnikatelé to pociťují na tržbách

27. říjen 2023 14:59

Kvůli rekonstrukci mostu na městském obchvatu je výjezd k obchodům s potravinami, drogerií i k tamní kavárně uzavřený. Vede k nim jen složitá objízdná trasa, i pěší si musejí několik stovek metrů zajít, aby se tam vůbec dostali. Majitelé prodejen si stěžují na pokles tržeb.

Některým podnikům v Jilemnici výrazně klesly tržby po té, co začala rekonstrukce okružní křižovatky na městském obchvatu. Výjezd, který k obchodům vede, je od července 2023 uzavřený a zákazníci se k nim dostanou jen obtížně.

Kavárna Alice Sabolové je přímo za kruhovým objezdem na městském obchvatu. Výjezdem, který je teď kvůli rekonstrukci mostu uzavřený, se lidé dostanou nejen ke kavárně, ale i k dalším obchodům, k parkovišti a například k poště. „Ta stavba nás ovlivnila významně. Hlavně co se týče toho nynějšího provozu, co je teď, září, říjen. Tržby, bohužel, šly do takových čísel, kdy nám to sotva pokrývá náklady na provoz,“ říká.

„My jsme původně počítali s tím, že to stihnou v tu danou dobu, a nějak jsme se s tím smířili, a tím, že byly prázdniny, tak nám hodně pomohl příliv turistů. Vzhledem k tomu, že se to prodloužilo, zmizeli nám turisti a zbyli nám jenom místní,“ dodává.

Stavba bude mít měsíc zpoždění. „16. srpna tady byla velká průtrž, čímž došlo k poškození celého zatrubnění. My jsme museli vytahovat tady odsud jeřáb a i touhle manipulací k poškození zatrubnění došlo,“ vysvětluje důvod zpoždění oprav stavbyvedoucí Ladislav Bohuslav ze společnosti AZ Sanace.

Firma o problémech informovala svého investora, kterým je Liberecký kraj. Vedení společnosti kraji slíbilo, že most zprovozní. Nyní se již pracuje a podle stavbyvedoucího Ladislava Bohuslava bude most otevřený v polovině listopadu 2023.

V Jilemnici natáčela redaktorka Johana Tománková, poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související