Rekordní fotbal: Byl to den otevřených dveří obran, říká po zápase Daniel Mareček (FK M.Boleslav)

22. říjen 2023

Zlín - Mladá Boleslav 5:9, to je konečný výsledek zápasu 12. kola fotbalové ligy, ve kterém byl 14 góly překonán rekord v počtu vstřelených branek v samostatné české nejvyšší soutěži. Předchozím maximem bylo 10 gólů, které padly v sezoně 1995/96 při střetnutí Slavie s Uherským Hradištěm (9:1) a naposledy v ročníku 2013/14 při remíze Jablonce a Znojma 5:5. Sobotní duel ve Zlíně hodnotil pro Radiožurnál Sport mladoboleslavský Daniel Mareček.

Danieli, co říkáte na to, že jste byl účastníkem rekordního gólového utkání samostatné české nejvyšší soutěže?

Neskutečné. Naštěstí máme tři body a podle mě to byl úžasný zážitek pro diváky.

Jak si vysvětlujete, že v zápase padlo tolik gólů?

Byl to asi den otevřených dveří obran. V zápase bylo hodně stoprocentních gólových příležitostí a v druhém poločase jsme od šedesáté minuty chodili skoro sami na brankáře nebo do velkých přečíslení. Naštěstí jsme to využili a vyhráli jsme.

Zlín v zápase vedl, ale vám se povedlo skóre otočit. Vnímáte to tak, že to domácí v závěru už zabalili?

Za stavu 3:1 pro ně určitě cítili, že to mají udržet. V tu chvíli se paradoxně zápas zlomil, protože po inkasovaném třetím gólu jsme se na sebe všichni podívali a řekli si, že ten zápas tady nemůžeme prohrát. Byl to gól, který jsme dostali ve 46. minutě, takže šlo o takovou facku do druhého poločasu. Vzchopili jsme se a nakoplo nás to.

Co se ve vaší hře změnilo po poločasové přestávce?

V kabině byla bouřka. Do zápasu jsme chtěli vstoupit aktivně, což se nám podařilo i díky rychlému gólu. Chtěli jsme hru kontrolovat a případně přidat další gól, ale během dvou minut se zápas otočil a koukali jsme na sebe jak zjara. Ke konci poločasové přestávky už tam padaly i pozitivní věci, protože jsme si řekli, že máme celý poločas na obrat a velkou sílu v ofenzivní části. To jsme pak potvrdili.

Bylo důležitým faktorem, že do druhého poločasu nastoupil i Marek Matějovský?

Hru zklidnil a věděli jsme, že budeme kontrolovat míč a Zlín se bude soustředit víc na defenzivu. Marek do toho dal přesnost v přihrávkách, která nám v prvním poločase chyběla. My v pozicích útočících hráčů jsme to proměnili a rozhodlo to zápas.

Pomohl vám i špatný výkon domácího brankáře, který v zápase udělal hodně chyb?

Rozhodně to nebyl jeho zápas, ale spíš bych vyzdvihl naše akce, protože jsme vstřelili hezké góly a mohli klidně ještě nějaké přidat.

Zažil jste během kariéry někdy podobně gólový zápas?

Nevzpomenu si. Tohle bylo unikátní.

Spustit audio