Řepova škola ve Chvaleticích dostane nová okna. Na větší opravu památky město nemá peníze

7. květen 2024 08:10

Chvaleticím na Pardubicku chybí peníze na celkovou obnovu bývalé malotřídní Masarykovy školy od architekta Karla Řepy postavené v roce 1930 v Hornické Čtvrti. Kulturní památka je dnes prázdná, není v dobrém technickém stavu a město v ní nechává dělat jen nejnutnější opravy. Letos to bude třeba výměna velkých oken.

Dům je pod památkovou ochranou, k tomu je nutné při opravách přihlížet. Na jakýkoli zásah musí mít město dobrozdání památkářů a platí to i v případě obnovy oken. Městu tak musí nechat opravit a repasovat stávající okna, aby se co nejvíc zachovala historická hodnota budovy. Práce na obnově začnou letos v létě a dodavatelská firma opraví zbývajících 10 oken, na která se do teď nesáhlo. Některá mají navíc atypický tvar a jsou i pět metrů dlouhá nebo naopak vysoká.

Interiér bývalé malotřídní Masarykovy školy od architekta Karla Řepy

To se projeví i na ceně zakázky. Podle nezávislé starostky Renaty Dymešové oprava bude stát bezmála milion korun, z toho ale půl milionu korun zaplatí z dotace od kraje. Péče o tuhle kulturní památku není pro město jednoduchá, celková obnova by si vyžádala desítky milionů korun, ale na to město nemá.

Náročná památka

Bývalou malotřídku proto opravuje postupně a řeší ty nejnutnější opravy, v minulosti například dostal dům novou střechu, aby dovnitř nezatékalo. Starostka tvrdí, že v dobrém stavu nejsou ani interiéry, jsou tam například popraskané omítky a v pořádku podle ní nejsou ani rozvody.        

Podle památkářů je škola atypickým příkladem prvorepublikové malotřídní venkovské školy s velkorysým dispozičním řešením, připomínajícím spíše podnikatelskou vilu. Je to zároveň příklad tehdy moderní funkcionalistické výstavby a invence jejího autora. Architekt Karel Řepa umístil do školy točité schodiště a betonovo-kazetový strop. Budova je teď prázdná, město počítá s tím, že by v budoucnu sloužila jako muzeum hornictví.  

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související