Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou

Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.

Steak se připravuje se z hřbetního svalu mladého býka, z vysokého roštěnce ze střední části mezi 6. a 8. žebrem, který by měl být velmi vyzrálý. Pro tento kus masa je charakteristické mramorování tukem. Díky němu je rib eye steak velmi šťavnatý.

Maso má mít pokojovou teplotu a na pánvi mu stačí krátká doba, říká kuchař z Farmy Tasov Radek Zelenka.

A jak poznat, kdy steak otočit? Až se sám od pánve odlepí, i když orientační časový údaj máme. „Tři až čtyři minutky po každé straně. Pak je potřeba steak nechat odležet, čtyři až pět minut nejméně. Je potřeba, aby se šťáva rozlila po celém kusu masa, protože při tepelné úpravě se sráží do středu toho masa. Pak ho jen osolíme, opepříme a dáme na něj kousek másla,“ ukazuje kuchař.

Necháme podle rady odpočinout nejméně pět minut. Pak můžeme servírovat, aby hezky vypadal, kápneme na talíř omáčku a dochutíme. „To je bylinkový olej, do něj kápneme demiglas a osolíme maldonskou solí.“ A co že to vlastně je maldonská sůl? „Ta sůl se rozpustí, a pak se suší na slunci, takže tvoří výrazné krystaly. Stejně se chová třeba modrá skalice,“ vysvětluje Radek Zelenka.

Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou

„Podobně existují soli sopečné, himálajské a podobně. Používají se kvůli své chuti, ale třeba sůl maldonská i proto, že na talíři lépe vypadá.“ Steak doplní ještě grilovaná zelenina a gratinované brambory.

autor: dak

Související