Rok 1998: Zlatí hoši z Nagana. Po návratu vítězných hokejistů byla celá Praha na nohou

26. září 2018

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala zatím tolik emocí jako hokejový turnaj na olympijských hrách v Naganu 1998. Na „turnaji století“ totiž poprvé v historii nastoupili nejlepší hráči planety včetně hvězd z NHL.

Všem favoritům nakonec senzačně vypálil rybník český tým, který 22. února 1998 finálovým vítězstvím nad Ruskem zpečetil jeden z největších úspěchů domácího sportu.

Výběr trenérů Ivana Hlinky a Slavomíra Lenera, kteří 11 hráčů z NHL v čele s Dominikem Haškem a Jaromírem Jágrem doplnili 12 hokejisty z Evropy, vstoupil do turnaje po pouhých třech společných trénincích výhrou 3:0 na Finskem. Po vítězství 8:2 nad Kazachstánem následovala prohra 1:2 s Ruskem, jež Čechy odsunula na druhé místo ve skupině.

Paralyzovaná republika

Čtvrtfinálový souboj s USA zahájili Američané obrovským náporem, díky famóznímu výkonu „Dominátora“ Haška, který svými zákroky deptal protihráče a stal se nejvýraznější osobností celého turnaje, a důraznému proslovu kapitána Vladimíra Růžičky po první třetině Češi obrátili skóre na konečných 4:1.

Dominik Hašek při návratu z Nagana

Semifinálové drama s dalším velkým kandidátem na zlato Kanadou rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž uspěl pouze Robert Reichel. Ve finále Češi díky trefě Petra Svobody porazili Rusko 1:0 a po čtyřech olympijských stříbrech i bronzech si konečně zajistili zlato.

Olympijský turnaj paralyzoval téměř celou republiku: kvůli časovému posunu se chodilo pozdě do práce, hospody a bary byly již po ránu nacpané k prasknutí, ve školách se místo výuky sledovala televize a po návratu hokejistů byla celá Praha na nohou. Cestou z letiště vítaly „zlaté hochy“ desetitisíce fanoušků, monstrózní oslavy vyvrcholily na Staroměstském náměstí.

Olympijské neúspěchy?

Slavná éra českého hokeje pokračovala ziskem tří titulů mistrů světa v řadě z let 1999 až 2001, další primáty přidali Češi v letech 2005 a 2010. Z následujících tří olympiád však vytěžili pouze bronz z OH 2006 v Turíně.

V Salt Lake City 2002, Vancouveru 2010 i Soči 2014 vypadli ve čtvrtfinále. Na zimních olympijských hrách 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu prohráli v utkání o třetí místo s Kanadou 4:6.

Experti očekávali, že se o hokejové zlato v Naganu v roce 1998 poperou Američané s Kanaďany. Šance se dávaly ještě Rusům, ale s českým týmem se nepočítalo. Překvapivý výsledek připomene dokudrama Michala Becka, Jana Mazance a Veroniky Šaumanové. V režii Pavla Krejčího účinkují Petr Matyáš Cibulka, Vadym Slavskyi a Michaela Hráská.

Proč se vůbec lidé tak často ztotožňují se sportovci v reprezentačních týmech svých národů? I o tom s kulturologem Janem Děkanovským mluví Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.