Rok 2018 v Pardubickém kraji: velké stavby, třeba část D35

27. prosinec 2017 09:55

Příští rok by měl být v Pardubickém kraji ve znamení velkých stavebních investic. Budou mezi ně patřit hlavně silniční stavby, peníze ale půjdou i do nemocnic nebo sportovních a kulturních zařízení.

V příštím roce by měla v kraji začít výstavba dvou částí D35. Trasu v úsecích Opatovice - Časy a Časy - Ostrov od jara zkoumají archeologové. Silničáři chtějí nejdříve budovat časově náročné mosty, nejdelší bude mostní estakáda přes Labe nedaleko Opatovic. Celková cena dosahuje téměř šesti miliard korun.

Pardubický kraj letos získal příslib, že stát zaplatí výstavbu přivaděčů na budoucí dálnici a obchvaty měst. Podle aktualizace memoranda mezi vládou a krajem dostane hejtmanství na stavby 2,7 miliardy. Práce na prvních dvou přivaděčích na Pardubicku by mohly začít na podzim 2018.

Podle dřívějších odhadů by v roce 2018 mohlo Ředitelství silnic a dálnic začít stavět také obchvat Svitav a druhou část obchvatu Chrudimi. U prvního je již vykoupena více než polovina potřebných pozemků, u druhého kolem 90 procent.

Centrální příjmy v nemocnicích

Kraj také chystá výstavbu centrálních příjmů v pardubické a orlickoústecké nemocnici. V Ústí nad Orlicí má být stavba za 320 milionů korun příští rok zahájena. V Pardubicích, kde bude nový příjem stát přes miliardu, se začne stavět až v dalších letech.

Slatiňanský zámek se halí do lešení. Bude mít novou barvu, věže i balkony

Na zámku ve Slatiňanech začala rekonstrukce. Budova se vrátí do podoby před 100 lety

Zámek ve Slatiňanech změní barvu. Začala postupná obnova památky, která bude naprosto zásadní. Dělníci znovu postaví to, co teď chybí - věže, balkony, altány a zahradníci se postarají o nové stromy a záhony v parku.

Na zámku ve Slatiňanech budou pokračovat rozsáhlé opravy za téměř 113 milionů. Naplánovány jsou do roku 2019. Památkáři také čekají na evropskou dotaci, která by jim umožnila za zhruba 250 milionů opravit některé části renesančního zámku a přilehlého Panského domu.

Pardubice chystají přístavbu krytého bazénu za zhruba 50 milionů. Má stát v proluce mezi aquacentrem a výstavním centrem Ideon, pozemky patří městu.

V Chrudimi bude asi největší investicí stavba terminálu u nádraží za 60 milionů, podmínkou je získání dotace. Svitavy plánují rozšíření Seniorcentra zhruba za 90 milionů, 34 milionů město získá od státu. Radnice chce postavit i dopravní terminál před železničním nádražím za 70 milionů, s 50 miliony z evropských fondů. V Ústí skončí v zimě demolice v areálu bývalé textilky Perla. Na uvolněné ploše město v budoucnu postaví dům dětí a mládeže a kraj střední školu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio