Román inspirovaný horkým snem. Mona Biancy Bellové vypráví o milostném vztahu v exotických kulisách

15. říjen 2019

Po třech letech od publikování úspěšného románu Jezero teď v brněnském nakladatelství Host vychází spisovatelce Biance Bellové nová próza. V Moně autorka vypráví o netradičním milostném vztahu čtyřicetileté ošetřovatelky a mladého vojáka.

Jejich příběh Bellová zasadila do blíže neurčené doby i prostoru. Kulisy mu tvoří konzervativní islamistická republika, která před časem radikálně skoncovala s koloniálním západním vlivem a nyní v jakémsi autoritářském režimu bojuje o svou identitu. „Příběh existuje mimo konkrétní prostor a čas, a není jednoduché ho geograficky ani časově zařadit. Přestože můžete identifikovat zmínku o íránském městě Isfahán a časoprostor příběhu má k Íránu nepochybně velmi blízko,“ řekl v Mozaice literární kritik Jan Bělíček.

Mona Biancy Bellové

Noční můra jako zdroj inspirace

Půdorys aktuální knihy oceňované autorky se podle jeho slov zrodil díky jednomu těžkému snu: „Bellová v rozhovorech mluví o tom, že za vznik fikčního světa Mony může jedna noční můra. Byl to sen o nemocnici v džungli, kde se všichni potí a kde umírají pacienti. Její svět tedy povstal z jednoho horkého těžkého snu, a na knize je to znát,“ uvedl. 

Knihy Biancy Bellové

Mozaika střepin z životů hlavních hrdinů

Příběh Bellová vypráví postupným odhalováním výjevů z životů obou hlavních protagonistů: „Oba se potkají v nemocnici, kde dvacetiletého Adama po těžkém úrazu dolních končetin Mona ošetřuje, přičemž mezi nimi vznikne zvláštní intimní vztah. Z těchto obrazů Bellová vytváří mozaiku, kdy se v závěru linie příběhů obou hrdinů propojí,“ upřesnil Bělíček.

Jezero Biancy Bellové

Lepší než Jezero?

Srovnání s Jezerem, které v roce 2017 získalo v tuzemských Magnesiích Literách ocenění Kniha roku, se podle Bělíčka nový román Bellové nevyhne. „Oba texty spolu mají mnoho společného, Bellová i v Moně pokračuje v novém autorském trendu, který začala právě Jezerem. Do té doby psala o běžných mezilidských vztazích, Jezero bylo i v tomto ohledu velkým překvapením. Z mého pohledu ale Mona kvalit Jezera nedosahuje. Jezero mělo sugestivnější styl, i příběh byl sevřenější s velmi silnou atmosférou, Mona má v tomto ohledu řadu slepých míst,“ soudí kritik.

Spustit audio