Rozhýbejte palec u nohy a uleví se vám, slibuje kraniosakrální terapeutka

29. duben 2024

Chodidla jsou velmi namáhanou a nepostradatelnou součástí našeho těla. Ne každý jim ale věnuje péči, kterou by si zasloužila. To zdůrazňuje i kraniosakrální terapeutka Lucie Ladia Zemanová, která doporučuje uvolňující masáž chodidel.

„Jde pro mě o poměrně fyzicky náročnou uvolňující masáž. Svými prsty si v podstatě načtu, jak stav chodidla vypadá a pak lehce uvolňuji. Stává se, že půlka chodidla je nepohyblivá. Třeba od palce k prostředníčku je to zatuhlé, nehýbe se to. A mým úkolem je zatuhlé místo rozhýbat. A přiznávám, někdy to klienty i trochu bolí,“ popisuje terapeutka masáž s názvem Ladné nožky.

Čtěte také

Podle Lucie Zemanové má většina lidí jednu nohu více problematickou než druhou. Souvisí to s tím, že jedna půlka těla je více přetěžovaná než ta druhá. Hodně to vnímají  lidé se sedavým zaměstnáním. Nejčastějším problémem je bolest krční páteře.

I na to má terapeutka Lucie Zemanová jednoduchý recept, který si každý může vyzkoušet doma třeba u televize.

„Dejte si nohu tak, abyste na chodidlo lehce dosáhli a chytněte palec. Různě s ním kruťte, kývejte a vytahujte do délky, jak vás napadne. Jde o to, aby se palec co nejvíce uvolnil, a díky tomu se vám začnou uvolňovat a rovnat i záda,“ popisuje jednoduchou techniku terapeutka.

Terapeutka Lucie Ladia Zemanová

Prokrví, uvolní, zahřeje, stimuluje

Cílem profesionální masáže chodidel je obnovit energii nejen v samotných chodidlech, ale v celém těle. Jak to funguje?

  • Uvolnění svalů: Specifické techniky pomáhají uvolnit napjaté svaly v chodidlech. To zlepšuje průtok krve a zvyšuje pohyblivost.
  • Rozvolnění kloubů: Manipulace s klouby pomáhá snížit napětí a zlepšit jejich funkci. Klouby jsou propojeny s celým tělem, takže jejich správná funkce má pozitivní vliv na naši celkovou pohodu.
  • Energie a vitalita: Když jsou vaše chodidla uvolněná a klouby správně fungují, energie se může snadněji pohybovat po celém těle. To může vést k pocitu vitality a lehkosti.
  • Úleva od bolestí: Tento typ masáže nohou pomáhá uvolnit ztuhlé svaly, zahřát klouby a zmírnit bolest.
  • Stimulace krevního oběhu: Reflexní masáž chodidel podporuje průtok krve, což může pomoci snížit otoky a zlepšit celkovou vitalitu a podpořit tak celkový stav vašeho těla, systému a orgánů.
  • Prevence: Pravidelná masáž nohou může předcházet výskytu křečových žil a necitlivosti nohou.
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.