Rozvoj kolem jezera Most je zastaven, vlastník pozemků čeká na majetkoprávní vyrovnání s městem

16. duben 2024 14:00

Na březích jezera Most v dohledné době nepřibydou nové toalety, stánek občerstvením, ani kovová lehátka. Město nemůže postavit ani kaskádu, která by odváděla při deštích vodu mimo dětské hřiště. Důvodem je začátek procesu majetkoprávního vypořádání mezi majitelem pozemků u jezera, kterým je státní podnik Diamo a městem Most.

„Vybrali jsme zhotovitele na vybudování kaskád kolem stávajícího dětského hřiště a ze státního podniku Diamo nám bylo řečeno, že s touto akcí ani s dalšími nesouhlasí do majetkoprávního vypořádání. Už nepočítají s tím, že by tam město realizovalo nějaké stavby,“ popisuje primátor Mostu Marek Hrvol z hnutí ProMost.

Podle něj přišla informace o zákazu jakýchkoli staveb ze strany státního podniku Diamo nečekaně.

Čtěte také

Mluvčí Diama Hana Volfová vysvětluje, proč zastavilo výstavbu na březích jezera: „Protože stavba svým charakterem bez odpovídajícího majetkoprávního vypořádání pozemku přiroste ke stavbou dotčeným pozemkům, a stane se tak vlastnictvím státu.“

Jinými slovy, cokoli by Most postavil, stalo by se vlastnictvím státního podniku Diamo a navýšilo by to cenu pozemků. Město by tak některé stavby mohlo zaplatit v podstatě dvakrát.

Podle Marka Hrvola se zákaz výstavby týká všech staveb, které chtělo město postavit v dohledné době. „Týká se to těch větších staveb, ne mobiliáře. Například toalet nebo lehátek, která tam měla být nastálo – to nám v tuto chvíli zakázali. Takže v tuto chvíli je rozvoj jezera Most zastaven a budeme čekat, jak bude vypadat majetkoprávní vypořádání pozemků,“ shrnul primátor Marek Hrvol z hnutí ProMost.

K majetkoprávnímu vypořádání mezi Diamem a Mostem by mělo dojít do konce roku 2025

Státní podnik Diamo už sepsal, za co by mělo město Most platit a co by mělo získat bezúplatným převodem. Konkrétní ceny ale vedení města ještě nezná. Podle primátora Marka Hrvola z hnutí ProMost by mělo k majetkoprávnímu vyrovnání dojít nejpozději do konce příštího roku.

Obdobná omezení výstavby zatím neplatí pro jezero Milada na Ústecku. Tam podle Hany Volfové ze státního podniku Diamo ještě nejsou jednání o majetkoprávním vypořádání tak daleko jako v Mostě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související