Rychlé šípy ožívají v centru Sokolova. Dobrodružství připomíná výstava i soutěž

V centru Sokolova otevřeli výstavu, která připomíná nezapomenutelné dobrodružství Rychlých šípů, kresleného seriálu od spisovatele Jaroslava Foglara. Příběhy jsou zobrazeny na panelech na zámeckém nádvoří.

Výstava, kterou se muzeu podařilo získat od Muzea Jílová, oslavuje 85 let od vydání prvního dílu této kultovní série a představuje Foglarovu knihu Záhada hlavolamu v komiksové úpravě s kresbami Marko Čermáka.

Panely, které jsou umístěny na nádvoří sokolovského zámku, představují ilustrace a příběhy chlapeckého klubu Rychlé šípy, které oslovily generace čtenářů. Tyto komiksová zobrazení mají také spojitost s Karlovarským krajem, což dává výstavě ještě hlubší význam pro místní obyvatele.

Spolu s výstavou přichází i zábavná soutěž pro všechny, kdo chtějí nejen vzpomínat na dobrodružství Rychlých šípů, ale také si zasoutěžit. Hra s tajenkou se hraje na různých místech republiky. Připravila ji Skautské nadace Jaroslava Foglara. Zájemci si musí nachystat bystrý zrak, pevné boty a ostrou tužku. Z plakátů s příslušným příběhem budou muset opsat část textu a z útržků na závěr sestavit tajenku. Poté ji zapíší do formuláře na webových stránkách celorepublikové hry o rychlošípácké ceny.

Putovní mince s QR kódem

Aby toho nebylo málo, tak ze Sokolova rovněž odstartuje cesta jedné z třiceti putovních mincí v hodnotě 1 Kč. Její cestu bude možné devět měsíců sledovat. V původním příběhu Rychlých šípů s mincí putoval notýsek, nyní bude korunu stopovat QR kód.

Výstava v sokolovském zámku je určená nejen pro pamětníky, kteří si rádi připomenou doby svého dětství, kdy se dobrodružství Rychlých šípů stala jejich součástí, ale také pro novou čtenářskou generaci, která má možnost objevit a prozkoumat svět těchto neohrožených hrdinů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio