S mikrofonem za zlatem. Co obnášelo být sportovním reportérem v devadesátkách?

3. květen 2024

Devadesátá léta patří k vrcholným dobám českého sportu. U všeho důležitého tehdy nechyběli ani reportéři Českého rozhlasu. Poslechněte si čtvrtou epizodu podcastové série Rozehra, která vás nechá nahlédnout za kulisy devadesátkové sportovní reportáže.

44 medailí z olympijských her, z toho 13 zlatých, včetně legendárního naganského triumfu hokejistů. Ti se navíc pětkrát stali mistry světa. Fotbalisti získali stříbro a bronz na evropských šampionátech. A dařilo se i v dalších odvětvích.

Období mezi lety 1990 a 2005 bylo pro české sportovce velmi úspěšné. V mnoha případech tyto sportovní události za Český rozhlas pokrývali Aleš Procházka nebo Miroslav Augustin, kteří vysílali i před sametovou revolucí, ale začala se objevovat také nová jména. Jiná se totiž vytratila.

„Hodně se to promíchalo po 92. roce. Důvody byly dva: věkový a lustrační. Hodně lidí v rozhlase i televizi totiž nesplnilo podmínky dané lustračním zákonem, tak muselo odejít,“ vzpomíná Augustin, který se v lednu 1993 stal vedoucím sportovní redakce.

„Nastala situace, že jsme z původní sestavy zbyli jen já, Aleš Procházka a Václav Svoboda. Proto jsem musel udělat konkurs na nové reportéry. Přihlásilo se asi 480 lidí,“ přidává Miroslav Augustin.

Námět a archivní rešerše: Tomáš Dufka
Dramaturgie: Martina Rasch
Zvukový design a mix: Jonáš Rosůlek
Marketing a produkce: Klára Surovcová
Fotografie a videa: Tomáš Roček
Digitalizace a retuše archivních fotografií: Miloslav Novák, Anna Khmeleva
Autoři epizod: Kateřina Kubalová a Dušan Radovanovič, Naďa Reviláková, Martin Charvát, Jan Suchan, Martina Rasch, Tomáš Dufka
Premiéra: 3. 5. 2024

Ve zmíněném období se také vyvíjela jak přenosová, tak záznamová technika. Novinky se obvykle objevovaly na olympijských hrách.

„To byl vždycky krok dopředu. Tak jako se ve válečných taženích zkoušejí nové zbraně, tak pro nás bývaly tím válečným tažením olympiády. I firmy se předháněly, co ukáží,“ říká vedoucího oddělení rozhlasových přenosů Jaromír Nikl.

„Pamatuju si, že v Naganu jsme chodili kolem takové televize a pořád jsme koukali, jestli ji vzadu nemají zakopanou do zdi. A ona to byla plochá obrazovka. Ale všichni chodili a zkoumali, jestli to náhodou není podvod,“ směje se Nikl.

V epizodě S mikrofonem za zlatem podcastové série Rozehra uslyšíte i různé další příhody z let 1990 až 2005, kdy Český rozhlas například taky bojoval o zachování tradičního pořadu S mikrofonem za fotbalem.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.