Saúdská Arábie omezuje těžbu ropy. Cena ale neporoste, shodují se analytici

9. srpen 2017

Největší vývozce ropy na světě Saúdská Arábie v září sníží dodávky zákazníkům na celém světě, aby splnila dohodu producentských zemí. Země se rozhodla jednat v situaci, kdy se na světovém trhu rozmáhají pochybnosti o účinnosti dohody členských a nečlenských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o redukci těžby.

Dohoda producentů sice v lednu přinesla zvýšení cen nad 58 dolarů za barel, od té doby však spadly zpět na 45 až 52 dolarů.

Američané zaplavili trh

Čerpání světových zásob totiž není tak rychlé, jak se očekávalo, a ceny tlačí dolů nárůst produkce v Libyi a Nigérii, a hlavně rostoucí těžba ropy z břidlic v USA. „Právě americká těžba byla zásadním faktorem pro pokles cen ropy o více než 50 procent v posledních třech letech,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrus Tomáš Menčík.


Nemyslím si, že by ostatní producenti saúdský příklad následovaly. Některé země naopak přestávají dohodu plnit.Tomáš Menčík

Trh měl obavu, že těžaři z ropných písků zahltí svět ropou. A to se dělo až do chvíle, kdy cena ropy poklesla natolik, že se to americkým těžařům přestalo vyplácet a začali uzavírat vrty. Některým z nich se už ale nyní za cenu přes 50 dolarů za barel vyplatí těžbu obnovit.

Podle Menčíka omezení těžby v Saúdské Arábii ropu bezprostředně nezdraží. Je to ale extrémně silný signál, že i země, která dlouho jakoukoli podobnou dohodu odmítala, za ní nyní pevně stojí.

Libye opět těží

„Profitovat z toho přitom bude hlavní saúdský rival Írán, který potřebuje navyšovat svou produkci, ale i nečlenské státy OPEC, jako například Rusko. Ostatní producenti se budou snažit saúdský výpadek nahradit,“ myslí si Irah Kučerová z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK.


Saúdská Arábie chtěla americké těžaře břidličné ropy vyhladovět. To se nepodařilo, mění proto strategii a zkouší snížit množství ropy na trhu.Irah Kučerová

Mezi nimi pravděpodobně bude i Venezuela, která má největší potvrzené ropné rezervy na světě a je jedním z hlavních dodavatelů na světové trhy. „Pro Venezuelu je to existenční záležitost, nemůže si dovolit snižovat těžbu. Klíčovým aktérem může být i Libye, které se díky dohodě tamních znepřátelených vlád daří robustně navyšovat dodávky,“ uzavírá.

Spustit audio