Skladba Desperát je spojena se čtveřicí zpěváků, původně ji ale nahrál jediný

Nahrávka skladby Desperát je poměrně dokonalým otiskem písničky Highwayman. Oproti logickým předpokladům v ní neběží jen o popis otřepaného příběhu z Divokého Západu, podávaného na tisíc způsobů.

Tak jako před nimi čtyřhvězdí amerických countryových hrdinů ve složení Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson a Waylon Jennings i čeští pěvci Leicht, Křesťan, Daněk a Bobek zůstali u textu, v němž jde spíš o reinkarnaci lidské duše. Rychlými příběhy ji kreslí na příkladu čtyř postav.

Ta první, Desperát, dává celé písničce i jméno. V angličtině zní Highwayman, což je termín, který se používal už od 17. století pro lupiče na koních, kteří přepadávali pocestné. A stejný název si pro svůj společný projekt zvolili v prostředku 80. let zmínění američtí countryoví bombarďáci.

Melodicky zajímavou skladbu se zvláštním napětím však už v roce 1977 napsal (i natočil) jiný Američan –  Jimmy Webb, velmi úspěšný zpěvák a skladatel, pohybující se někde na půl cesty mezi country hudbou a popem pro dospělé. Inspiraci získal vskutku zajímavým způsobem, jak se dozvíte v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související