Skončila rozsáhlá obnova srubu Zelený, největšího objektu vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku

9. duben 2022 08:43

Na Náchodsku finišuje téměř tři roky trvající obnova pevnosti Dobrošov. Jednou ze staveb, která nabídne mnoho změn, je dělostřelecký srub Zelený. Jde o jeden z největších objektů předválečného československého opevnění, který měl být ve své době vyzbrojen třemi houfnicemi s dostřelem až 12 kilometrů. A právě v něm obnova už skončila. 

Jsem první návštěvník? „Ano, zatím ještě do Dobrošova turisté nechodí, takže jste první, kdo může vidět jak vypadá interiér srubu Zelený,“ říká Martin Měřínský, správce objektu.

Čtěte také

Ocitli jsme se v prostoru, který už znám. Ale vstoupili jsme do něj jinudy. „Jednou z velkých změn je nový vstup skrz otvor pro původní střílnu, pro houfnici ráže 10 centimetrů.

Vidím tady i model nebo maketu. „To jsou filmové makety, které už zde byly před rekonstrukcí, aby byly poškozené. Takže jsme je opravili. Makety houfnic pocházejí z natáčení filmu Dny zrady režiséra Otakara Vávry. Film se natáčel na tvrzi Hanička, kterou ale později zabralo Ministerstvo vnitra. Dnes je tam opět velmi hezké muzeum. Ale makety byly přemístěny na Dobrošov.

Čtěte také

„Teď jsme také instalovali naprosto věrnou maketu, v závěru ženijního otvoru, průlez do spodního patra pro vojáky.

A tady bychom po žebříku slezli dolů. „Pod námi se nachází ubikace části posádky. Tu mělo dohromady tvořit 75 mužů a část z nich byla neustále ubytována právě v této místnosti. Tam se dá vstoupit pouze tímto plechovým otvorem po žebříku.

Vracíme se do vstupní části, protože tam se nachází to, o čem se velmi diskutuje. A to je výtah. „V místě šachty měly být původně dvě kabiny výtahu typu 4 je vestavěna novodobá šachta s novodobým výtahem, kterým mohou návštěvníci sjíždět do podzemí. Můžeme se svézt.

Čtěte také

„Každý bojový objekt má dvě patra, horní a spodní. A potom je ještě podzemí. Takže ve výtahu jsou poněkud netypicky tlačítka s čísly 0, -1 a -2.

„Teď se nacházíme v patře, kde měla být vzduchotechnika a sociální zařízení, umývárna a splachovací záchody. Ubikace části posádky a dvě speciální místnosti. do kterých odpadávaly vystřílené mosazné nábojnice. Byla by škoda je vyhazovat, takže se odvážely zpět do muničních továren k novému naplnění.

Přesné datum otevření tvrze Dobrošov na Náchodsku pro veřejnost ještě není stanoveno. Mělo by to být ale na začátku května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související