Sprejeři poškozují majetek měst. Ústí nad Labem sází na prevenci

14. říjen 2015

Obrázky, čmáranice a klikyháky. Tato „umělecká díla“ ničí majetek občanů i obcí. Některé obce se snaží být o krok napřed a ošetřovat riziková místa ochrannými nátěry, některé obce nabízí sprejerům plochy, kde se mohou realizovat. Mezi ně patří i Ústí nad Labem.

Magistrát města Ústí nad Labem má přehled o útocích sprejerů - pomáhá mu vzájemná informovanost odboru dopravy a majetku a městské policie. Nepovolené kresby se nejčastěji vyskytují na zastávkách MHD, trpí obzvlášť ty prosklené. Dalšími často napadenými místy jsou podchody.

Zatímco zastávky uvádí do původního stavu provozovatel MHD, nápravu u budov zajišťuje přímo magistrát města. Řeší se smluvně se specializovanými firmami a rozhodně to není levná záležitost. Existují sice ochranné omítky a ochranné nátěry, jejich použití ale péči o majetek města dost prodražuje. Například i kvůli tomu, že nátěry mají omezenou životnost – dvě, tři čištění, a pak se ochranný nátěr musí znovu obnovit.

„Problémy jsou třeba v Městských sadech, ty vodní prvky jsou z pískovce, kde se to vpije do toho materiálu. My se snažíme je ošetřit přednátěry, aby to šlo pak sundávat lépe,“ říká vedoucí odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu Ing. Dalibor Dařílek.

Vandalové posprejovali i informační panely, které vedou kolem cyklostezky

Město se nespokojuje jen s pasivní ochranou svého majetku, ale snaží se nabídnout sprejerům i alternativu – velké plochy, kde se mohou realizovat. Jak říká Dalibor Dařílek, s aktivními skupinami sprejerů se snaží město spolupracovat. Místa, která město sprejerům zapůjčuje, jsou čtyři. Je to opěra mostu v ulici Za vozovnou na Bukově, opěrná zeď v Bělehradské ulici, v Masarykově ulici opěrná zeď za poštou a v ulici Panská boční stěny podchodu.

Sprejeři, chcete tvořit? Nabízíme vám plochu, kde můžete

Nefunguje to tak, že by sprejer přišel rovnou ke zdi a začal stříkat. Nejdřív navštíví oddělení správy komunikací na ústeckém magistrátu a tam se domluví na podmínkách, jak plochu využívat.

Sprejeři mají dokonce dohled nad tím, co se na zapůjčených veřejných plochách objeví. Například vulgární nebo rasistické texty jsou zakázané. „V principu se o tu plochu starají, jako kdyby byla jejich,“ komentuje tuto skutečnost Dalibor Dařílek.

Největším problémem nejsou organizované skupiny sprejerů, s kterými se dá domluvit, ale nahodilí sprejeři, kteří se opijí, někde pořídí sprej a pak bez výběru „počmárají“ celou ulici nebo dopravní značení. Tyto škody jsou větší, protože jsou na materiálech, které nejde vůbec, nebo jen těžko preventivně ošetřit. Navíc náprava musí být většinou velmi rychlá, protože například poškozené dopravní značky mohou způsobit dopravní nehodu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio