Sprinterka Lurdes Gloria Manuel, jedna z největších nadějí české atletiky, žije a trénuje v Táboře

9. duben 2024 15:19

Patří mezi největší atletické talenty současnosti. Je jí osmnáct let, ovládá pět jazyků a její parádní disciplínou je čtvrtka, tedy sprint na 400 metrů. Lurdes Gloria Manuel žije a trénuje v Táboře.

„Dneska máme rychlostnější trénink. Zaměříme se na starty. Vím, že ty nejsou ještě úplně dokonalé, takže to zkusíme trochu zlepšit,“ popisuje Lurdes Gloria Manuel, která trénuje pod vedením Šárky Chládkové na stadionu Míru v Táboře.

Osmnáctiletá čtvrtkařka, o které se mluví jako o jednom z největších současných talentů světové atletiky, se před pár dny vrátila ze soustředění v Jihoafrické republice. „Běhala jsem tam dobře, ale ještě nemůžu posoudit, jestli budou lepší výsledky. Doufám, že ano, ale uvidíme,“ komentuje.

Čtěte také

Jedním z vrcholů letošní sezóny bude mistrovství světa štafet na Bahamách. Lurdes Gloria Manuel se tam vypraví společně s trenérkou už tento týden. „Celá štafeta odjíždí společně na kemp, aby se aklimatizovali, aby si vyzkoušeli předávky a tak dále,“ říká Šárka Chládková.

Na konci srpna pak Lurdes čeká juniorské mistrovství světa v jihoamerickém Peru. Zároveň bude usilovat o splnění kvalifikačního limitu na letní olympijské hry v Paříži. „Limit je 50,95 a já mám osobák 51,23, tak se to zná jako malinký kousek, ale je složitější. Čím víc se přibližuji té hranici 51 sekund, tím je to náročnější,“ připouští sprinterka.

Lurdes dostala jméno podle poutního místa ve Francii, kde mělo v 19. století dojít k zázraku v podobě několika zjevení Panny Marie. Ona sama předvádí zázraky na červeném oválu. Osmnáctiletá studentka obchodní akademie udělá maximum pro to, aby ke dvěma medailím z juniorského mistrovství Evropy přidala další.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související