Stavět větrné elektrárny by mělo být v příštích letech jednodušší

23. srpen 2023 12:31

V Libereckém kraji by mělo vzniknout několik zón, kde bude snazší postavit větrnou elektrárnu. Při návštěvě kraje to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

Čtěte také

Výstavbu nových větrníků brzdí složité povolovací procesy, které trvají i deset let. Na vybraných místech by měly vzniknout takzvané akcelerační zóny, kde bude možné získat potřebná razítka pro stavbu větrné elektrárny rychleji než jinde.

Česká republika v rozvoji větrných elektráren oproti západní Evropě pokulhává. Za poslední tři roky se v Česku neobjevila žádná nová. Seznam konkrétních lokalit zatím ministr Hladík nepředstavil, pouze nastínil směr, jakým se chce ministerstvo ubírat.

Inspiraci hledá ministerstvo v sousedním Německu. To schválilo nařízení, že jednotlivé spolkové země mají vymezit dvě procenta svého území pro rozvoj větrné energie. A podobně by to mělo být u nás. V každém kraji, včetně Libereckého, se tak vybere několik lokalit, kde proces povolení k výstavbě větrné elektrárny nebude trvat deset let, ale v ideálním případě jen jeden rok.

Hejtman Martin Půta z SLK postup ministerstva vítá. Podle něj se bez větrných nebo solárních elektráren nedá zajistit energetická bezpečnost Česka.

Které lokality budou určené pro zrychlenou výstavbu větrných elektráren, by podle ministra Hladíka mělo být do roku 2025. V Libereckém kraji připadá v úvahu například část Frýdlantska a Hrádecka, i některá místa na Českolipsku; nic konkrétního ale zatím není dané.

Do roku 2030 chce ministerstvo zvýšit výrobu větrné energie až sedminásobně, ze současných 340 megawatt ročně na 2 000 megawatt.

autoři: Jana Pavlíčková , Patrik Fišer
Spustit audio

Související