Strážníci z Bohdanče mají oči všude. Záběry z kamer vidí živě přímo v autě

15. březen 2024 09:45

Město Lázně Bohdaneč nasadilo do boje proti vandalům a neukázněným řidičům bezpečnostní kamery. Hlídají problémová místa a zároveň ulehčují práci místním strážníkům. Mají tak oči i tam, kde v dané chvíli fyzicky nejsou. Systém jim umožnuje řešit případné potyčky a dopravní přestupky podstatně rychleji. Kamery totiž fungují online a záběry přenášejí v reálném čase přímo do aut městské policie.

Velitel Petr Mikulenka po nasednutí do auta bere do ruky obrazovku s přenosem z kamer. „Používáme to pro vzdálený dohled, když je hlídka tady, nemůže být o kilometr jinde. Sledujeme tak průjezd nákladní dopravy i veřejný pořádek.“

Čtěte také

Během natáčení reportáže sledujeme záběry z ulice u autobusového nádraží. Tam je přechod pro chodce, omezená rychlost na 40 km/h, další z kamer sleduje areál školy Na Lužci. „V přilehlém parku se scházela závadová mládež, byly tam potyčky, kamera je tam hlavně z důvodu prevence,“ vysvětluje Mikulenka.

Cenný důkazní materiál

Kamery podle něj využívá i Policie ČR. „Od chvíle, kdy to máme spuštěné, nás často kontaktuje kriminální nebo dopravní policie pro důkazní materiál k určitým trestním řízením nebo řešení dopravních nehod,“ popasuje velitel strážníků.

Od loňska hlídá ulice lázeňského města devět bezpečnostních kamer. Namíření jsou i na frekventované křižovatky a okolí prodejen a barů pokrývají také autobusové zastávky a místa na parkování kol.

Budou přibývat

Radnice si od nového kamerového systému slibuje zvýšení bezpečnosti ve městě. „Nás k tomu dohnaly okolnosti, kdy kvůli neustálým výtržnostem v lokalitách, kde kamery nejsou umístěny, docházelo k poškozování majetku,“ potvrdil starosta Josef Štěpanovský (ODS).

Další tři kamery by se v dohledné době měly objevit v areálu autobusového nádraží.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související