Středoevropský noir už je tu dlouho a má svou kvalitu, říkají tvůrci detektivky Princip slasti

14. říjen 2019 10:10

„Na začátku byla 3 města, která mám rád a moje úvahy o tom, kde žít, říká polský producent a režisér Dariusz Jabłoński, kterému se podařilo ze svého vztahu k Praze, Varšavě a Oděse udělat základ detektivky Princip slasti.

O tom jak vznikala koprodukční detektivka, která se odehrává v Česku, Polsku a na Ukrajině, v ArtCafé mluvili režisér Dariusz Jabłoński, scenárista Maciej Maciejewski a představitelka policistky Marie Sokołowské Małgorzata Buczkowská. Kromě ní se v seriálu objevuje Karel Roden v roli českého policisty a Sergej Strelnikov jako jejich ukrajinský kolega. Tito tři spolu postupně spolupracují poté, co se na různých místech v Evropě objeví kusy mrtvého těla.

Česká televize začíná detektivku inspirovanou severskými koprodukčními seriály jako je Most vysílat 14. října. Dariusz Jabłoński tvrdí, že tradice, ze které Princip slasti vychází, populárnímu scandi noir předchází. „Už v roce 2004 jsme s Maciejem pracovali na dnes legendárním polském seriálu Glina, který Maciej napsal. Kvůli tomu jsem se na něj obrátil v momentě, kdy jsem dostal nápad napsat příběh ze tří různých měst. Považuju ho za jednoho z nejlepších scenáristů, co znám.“

Divák rozhodne, jestli jsme originální

Seriál může skončit jako další evropská detektivka, jakých se dnes podle známých šablon točí spousty. „Divák rozhodne, zda je to dostatečně originální a věrné kontextům, ve kterých se to odehrává, já se řídil výhradně svým citem, vytvořil jsem si takový svůj specifický svět, i když na něj realita samozřejmě měla vliv,“ vysvětluje scenárista Maciejewski.

Princip slasti | Malgorzata Buczkowska

Podle herečky Małgorzaty Buczkowské se publiku postavy jako je její policistka Marie Sokołowská líbí už proto, že je jich málo. „Ona totiž není jenom drsná a nezávislá, ale je i mnohorozměrná psychologicky, takové role obvykle dostávají muži,“ říká herečka známá i z jiných polských detektivek.

Poslechněte si celý díl ArtCafé. Hudbu tentokrát vybíral Michal Pařízek a ve druhé části pořadu zahrál naživo David J. z legendární kapely Bauhaus. Na housle ho doprovázel Karel Holas.

autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.