Syrský režim dobyl kolébku revoluce. Západ nás zradil, stěžují si povstalci

16. červenec 2018

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada dobyla město Dará, které představovalo kolébku syrské revoluce, píše britský deník Times. Pro Asada je to po sedmi letech války významné vítězství, ale stálo životy stovek lidí.

Civilisté, kteří žili v oblastech ovládaných povstalci, se báli stejného krveprolití, jaké zažili obyvatelé Aleppa a Ghúty. A rebelové se tak nakonec vzdali bez boje poté, co jim Američané řekli, že je nepodpoří, pokud se budou bránit se zbraněmi v ruce.

Rusko přesvědčilo povstalce na jihu Sýrie k odchodu a odevzdání těžkých zbraní

Tank Syrské arabské armády v severním Aleppu

Po několikatýdenním bombardování ze strany ruských a syrských vládních jednotek povstalci v jihosyrské provincii Dar’á souhlasili, že se stáhnou a odevzdají těžké zbraně.

Rebelové nyní ovládají jen jednu důležitou enklávu v severním Idlibu. Asadův režim dobyl všechny nejlidnatější části Sýrie i hlavní silnice, které je spojují. Ve čtvrtek přijela do města Dará ruská vojenská policie a syrské jednotky obsadily ostatní města a vesnice v okolí.

Mluvčí opozice v Dará abú Šajma si postěžoval, že povstalce zradily všechny strany – Západ, od něhož očekávali pomoc, aliance států v Perském zálivu i jejich vlastní nejednota. „Měli jsme vědět, že všechny země mají své vlastní zájmy,“ konstatoval mluvčí.

Asad zůstává

Podle abú Šajmy byla zvlášť hořká zrada Spojených států, protože od těch ji lidé nečekali. Občanská válka si vyžádala na půl milionu mrtvých a vyhnala z domovů okolo šesti milionů lidí, připomínají Timesy. Zklamání rebelů je o to větší, že Západ pomáhá opozici na jihu. Ty označuje za „dobré“ povstalce na rozdíl od těch severních.

Dará byla součástí takzvaných deeskalačních zón, na nichž se vloni dohodly Spojené státy s Ruskem. Už tehdy však Západ upozorňoval, že syrská armáda na provincii zřejmě zaútočí, když to bude v jejím zájmu, a v takovém případě jí západní spojenci nebudou moci pomáhat.

Američané se teď soustřeďují na širší dohodu, v jejímž rámci „své“ povstalce obětují a Asad bude smět zůstat u moci. Za to budou respektovat zájmy Izraele a Rusko zajistí, aby ze Sýrie odešli Íránci a Hizballáh anebo se alespoň stáhli od izraelských hranic.

Povstalci ještě ovládají dvě enklávy na jihozápadě. Jednu skupinu tvoří džihádisté napojení na samozvaný Islámský stát a druhou rebelové v Golanských výšinách. Izrael ale varuje syrské vojáky před vstupem do demilitarizované zóny mezi oběma zeměmi, která je součástí dohody o příměří z roku 1974, připomínají Timesy. 

autor: gzb
Spustit audio

Související