Tady je králem šunka (18/19)

24. leden 2008

Hala sušárny je plná šunek, zavěšených na sebe v řadách po čtyřech jako vánoční ozdoby. Mají sochařský tvar, každá je označena červeným proužkem originální pečetě s údaji o původu. Bez nadsázky lze říci, že jsou to šunky s rodokmenem. Pokud by červená pečeť z některé kýty ve výrobním procesu spadla, musí být šunka vyřazena. V případě extremadurské sušené šunky platí, že ji uměli dělat "již staří Římané". Od dob jejich přítomnosti na Pyrenejském poloostrově se základní technologie výroby nezměnila, i když se pochopitelně modernizovala. Pravá extremadurská šunka, přirozeně sušená čtyři až šest let, má nepopsatelně libou chuť s lehkým odstínem švestky, je šťavnatá, a i když se musí kousat, zároveň se zázračně rozplývá na jazyku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.