Tento nouzový stav je poslední, garantuje premiér Fiala

Jakými konkrétními způsoby pomáhá vláda občanům před drahotou? Do kdy bude trvat nouzový stav a proč vláda znovu žádá o jeho prodloužení? Proč se na Hlavním nádraží hromadí romští uprchlíci z Ukrajiny? A co si myslí o jmenování Aleše Michla do čela ČNB? Hostem Dvaceti minut byl premiér Petr Fiala.

Proč potřebujete prodloužit nouzový stav, jak jste o to požádali sněmovnu?

Nejsem žádný velký stoupenec nouzového stavu a opravdu mi věřte, že nad tím přemýšlím a ptám se všech kolegů: „Opravdu to potřebujeme? Jak to je? Nemůžeme to udělat bez toho?“ Ale skutečně nemůžeme. Zatím zvládáme ve srovnání s jinými zeměmi uprchlickou vlnu opravdu výborně. Ukazují to všechna čísla. 340 tisíc lidí, kteří přišli, jsou registrovaní.

Dnešní informace, že je 50 tisíc lidí na pracovním trhu, to je opravdu vynikající číslo. Protože to znamená, že se ti uprchlíci dostávají na svoje nohy, přestávají být závislí na státu. Naopak něco odvádějí. To je úžasné číslo. Všichni jsou ubytovaní.

Abychom to dokázali ve stávající legislativě dělat ještě měsíc, potřebujeme prodloužení nouzového stavu. Umožňuje to mnohem snadněji reagovat krajům, obcím, kde se dá zajišťovat ubytování, a jsou tam další věci, které jsou prostě potřeba. Nouzový stav je potřeba.

Můžete říct konkrétně, k čemu jste dosud nouzový stav použili? Máte zprávu pro sněmovnu, jak jste slíbili?

Ano, máme zprávu pro sněmovnu. A toto jsou konkrétní věci: například zajišťování ubytování, ubytovacích prostor, financování některých věcí. To jsou záležitosti, které můžete dělat z hlediska kraje nebo obce jenom v případě, že je nouzový stav. Takže na to je to potřeba.

Nouzový stav je důležitý i proto, abychom dokázali teď aktuálně plnit zásobníky s plynem.
Petr Fiala

Mohu garantovat –⁠ a všichni to vidí –, že nouzový stav se nepoužívá tak, jak se používal v době covidu předcházející vládou. Nikomu se nic nezakazuje, nikdo se neomezuje, nic se nikomu nebere. Ale na zjednodušení nákupů, zabezpečení věcí je toto potřeba.

Je tu ještě jeden moment, který možná v té uprchlické problematice trochu zapadá. Pro nás je nouzový stav důležitý i proto, abychom dokázali teď aktuálně plnit zásobníky s plynem, což je věc, která se týká naší energetické bezpečnosti.

Petr Fiala v Poslanecké sněmovně.

Takže přijdeme s argumenty do Poslanecké sněmovny. I kolegové budou argumentovat ze svých resortů velmi konkrétně. Myslím si, že nakonec Poslaneckou sněmovnu přesvědčíme, ale chci to říct jasně: Je to poslední žádost o prodloužení nouzového stavu do konce června a hotovo.

Takže to garantujete?

Ano, je to poslední žádost a současně připravujeme úpravu legislativy, která zaručí, že další pomoc a zvládání uprchlické vlny budeme moci dělat už bez nouzového stavu.

Problém je ve zjišťování občanství

Vy jste ale mluvil o ubytování uprchlíků. Co ta situace Romů na pražském Hlavním nádraží? Nepodcenila vláda to, co se tam děje?

Čtěte také

Nepodcenila. Poctivě říkám, žádnou radost z toho nemám. A ne všechno se prostě musí podařit vyřešit během několika dnů. 300 tisíc lidí, problémy skoro žádné nejsou, ale s několika stovkami nebo tisíci lidí prostě problémy jsou. Je to problém.

Ředitel organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek vyzval v našem vysílání, aby se zapojila Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Je to podle vás řešení?

Ten problém je komplexní. Pokusím se velmi stručně říct, o co jde a co děláme. Tam je řada lidí, kteří mají nejenom ukrajinské, ale i maďarské občanství. Nemluví ukrajinsky, takže standardní mechanismy tam prostě nefungují.

Potřebujeme mít jistotu, zda to maďarské občanství mají, nebo nemají. Pokud ho mají, tak nemají nárok na nic, protože jsou občany EU. Pokud ho nemají, tak se na ně vztahují pravidla, jako na ostatní uprchlíky z Ukrajiny.

Pokud ti lidé neodmítnou ubytování, které je jim nabídnuto na asistenčním centru, tak se k ubytování dostanou.
Petr Fiala

Ten proces tzv. lustrace  toto slovo je na místě, byť zní divně  trvá příliš dlouho z důvodu, že maďarská strana nebyla úplně operativní. To se změnilo. Pan ministr Rakušan jednal se svým rakouským protějškem, vedli jsme jednání i na jiných úrovních a v tuto chvíli začíná ověřování probíhat rychleji. To by mělo vyřešit i problém, že ti lidé jsou na nádraží.

Čtěte také

Aby tam nebyli, tak se mezitím vybudovalo stanové přístřeší, které by mělo být ale jenom pro ty, kteří čekají, než budou zaregistrováni. Než bude jasné, na co mají nárok a na co nárok nemají.

Vím, že to je nepříjemná situace. Není to jenom v Praze, určité problémy byly i v Brně, ale vláda se tomu opravdu intenzivně věnuje a řešíme to. Pokud jde o ubytování, pokud ti lidé neodmítnou ubytování, které je jim nabídnuto na asistenčním centru, tak se k ubytování dostanou.

Ten problém, když ho odmítnou, ten je zase jiný. Ale to bychom tu byli dlouho.

Jak má fungovat vládní Deštník proti drahotě? Jak souvisí darování tanků německou armádou s naší pomocí na Ukrajině? Jak hodnotí Petr Fiala jmenování Aleše Michla do funkce guvernéra ČNB? Poslechněte si celý rozhovor Vladimíra Kroce s premiérem Petrem Fialou.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.