Teplické Thermalium opět zahájí provoz 5. prosince. Lidé se tam mohou vykoupat přímo v léčivém pramenu

4. prosinec 2018

Po 13 měsících mají Tepličané i návštěvníci města možnost se opět vykoupat přímo v léčivém pramenu. Lázně totiž dokončily stavbu Thermalia, kde je v bazénech voda přímo z léčivého Pravřídla. Lidé budou moci do budovy u lázeňského domu Beethoven zajít od zítřka (5. 12.).

Léčivý pramen se v teplických lázních využívá k léčbě nemocí pohybového ústrojí. Koupel v něm ale neuškodí ani zdravým lidem. Samotné Pravřídlo má ale teplotu 41 stupňů Celsia – proto je podle obchodní ředitelky Lázní Teplice Yvety Sliškové nutné vodu v bazénech zchlazovat.

Teplické lázně začínají stavět Thermalium u lázeňského domu Beethoven

Prostředí Thermalia by mělo více připomínat lázeň a relaxaci

Vedle lázeňského domu Beethoven v Teplicích si dělníci připravují staveniště. Nejdřív zbourají přístavbu s bazénem a pak začnou stavět tak zvané Thermalium. I proto bude lázeňský dům Beethoven od pondělí (6. 11.) uzavřen. Lázně Teplice chtějí podle svého vedení navýšit kapacitu bazénů s léčivou vodou a držet krok s moderními trendy v oboru.

Podle legendy léčivý pramen objevil pasáček vepřů, když se mu ve vodě opařilo prase. Symbolem Thermalia je ale hlava lvice.

Proč, to vysvětlil architekt Petr Sedláček: „Lvice je 300 let starý symbol původního Pravřídla. To, co měly teplické lázně jako symbol doteď, tedy prasátko, samozřejmě zachováme, ale protože je celé Thermalium vedeno myšlenkou návratu k tradici lázeňství, vrací se i starý symbol – proto ta lvice.“

Od pondělí do soboty bude Thermalium pro veřejnost otevřené od 13:00, v neděli pak už od 7:30.

autor: hau
Spustit audio

Související