Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Slavnosti svobody, Šumivý máj v Lobezském parku, Chotěšovský festival vína

Tento víkend je ve znamení oslav konce 2. světové války. Nejen Plzeň žije Slavnostmi svobody, nejrůznější oslavy probíhají po celém kraji. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Slavnosti svobody Plzeň

Čtěte také

Od 3. do 6. května obsadí centrum města historická vojenská technika, vojenské kempy v sadovém okruhu, nemocnice, polní pošta nebo kuchyně, aby připomněly situaci na konci 2. světové války a osvobození města americkou armádou. Vojensko-historický program doplní kulturní program s country a folk scénou, LIBÉ RTY scénou a hlavní scénou na náměstí Republiky. Slavnosti svobody vyvrcholí vzpomínkovým aktem u památníku Díky, Ameriko! v pondělí 6. května v 18 hodin. Vrcholem Slavností svobody je velkolepý Convoy of Liberty. Letos se vydá na trať v neděli 5. května.

Běh pro Paměť národa

V Plzni se Běh pro paměť národa běží v sobotu 4. května. Trasy povedou z náměstí Republiky, kde bude zároveň připraven celodenní doprovodný program pro děti i dospělé. Běžci mají na výběr měřené závody s hromadným startem na 5 nebo 10 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky a závod pro děti na 300 metrů. Registrovat se můžete na místě od 8:30.

Oslavy osvobození v Rokycanech

Město Rokycany společně s Muzeem na demarkační linii Rokycany připravují tradiční rokycanské Oslavy osvobození v sobotu 4. května 2024. Program v Muzeu na demarkační linii bude zahájen ve 14 hodin, muzeum bude pro veřejnost otevřeno od 13 hodin. Program zahájí přednáška Poslední pivo K. H. Franka. Následovat budou soutěže pro děti a komentované prohlídky. Druhý blok oslav zahájí hlavní pietní akt v 16 hodin, poté bude následovat defilé armád a techniky 2. světové války. Techniku představí také hasiči. Závěr oslav bude patřit koncertu orchestru Tremolo od 19:30 hodin a poslední tečkou bude ohňostroj.

Šumivý máj

Druhý ročník akce s názvem Šumivý máj se uskuteční 4. května od 12 hodin v Lobezském parku v Plzni. Návštěvníci tady budou moci degustovat sekty, šumivá a perlivá vína i klasická tichá vína tuzemských vinařů. Připraveno je občerstvení a bude možné půjčit si piknikové deky. Lidé mohou využít fotokoutek. Kromě ochutnávek vín na návštěvníky čekají koncerty čtyř skupin. Zahraje skupina BRK, QUEENS OF BOHEMIA, LUCIE REVIVAL a OCHO RÍOS. Vstup je zdarma.

Chotěšovský festival vína

V kouzelném prostředí kláštera Chotěšov ochutnáte vína od známých favoritů, ale i od nových neznámých tváří. Na festivalu nebude chybět ani pestrá food zóna a bohatý kulturní program. Po celý den vám budou hrát k poslechu i tanci Cimbálová muzika Žandár, kapela Hrajem!? a na závěr DJ Pedro. Program poběží v sobotu 4. května od 13 do 22 hodin.

Den zvoníků na hradě Švihov

Den zvoníků na hradě Švihov je přichystán na sobotu 4. května 2024. Speciální prohlídky budou probíhat pod taktovkou pana kastelána. Těšit se můžete na fotografie, video nebo na samotný zvon. Program budou doprovázet speciální hosté, zvoníci Josef Zika a Josef Marhoul, kteří se odlévání zvonu v roce 2016 také zúčastnili.

Oslavy osvobození na Radyni

I předhradí Radyně bude v sobotu 4. května od 14 hodin patřit oslavám konce druhé světové války. Po celou dobu tu bude hrát kapela Tuten swing a v Centru služeb pro turisty budou probíhat aktivity a program pro děti. V 17 hodin sem pak dorazí Konvoj Vítězství 1945, tedy oblíbená kolona amerických historických vojenských vozidel. Ze zastávky MHD u nádraží ve Starém Plzenci bude zabezpečena kyvadlová doprava minibusem v čase od 13 do 18:30. Vstup na akci je zdarma.

80. výročí sestřelení amerického bombardéru Liberator

Letos si připomínáme 80. výroční od sestřelení amerického bombardéru Liberator na Dubči u Nepomuka. Pietní akt a oslavy osvobození začnou v sobotu 4. května ve 13 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého modlitbou za oběti sestřeleného bombardéru a za Raymonda A. Nouryho. O půl hodiny později dorazí na nepomucké náměstí kolona vojenských historických vozidel. Poté zahraje Ústřední hudba Armády ČR. V 15 hodin je naplánován přejezd na místo dopadu sestřeleného bombardéru a v půl čtvrté se nad Nepomukem proletí dva letouny JAS-39 Gripen. Od 16:30 se v sále Městského muzea uskuteční setkání s příbuznými padlých letců a dalšími pamětníky.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio