TIPY NA VÝLET: Jízda na historických traktorech v Chotouni a Hornická Prokopská pouť v Příbrami

2. červenec 2021

V Chotouni u Českého Brodu se můžete v sobotu 3. 7. vozit na historických traktorech a prohlédnout si jejich unikátní muzeum. V neděli 4. 7. nabízí bohatý program Hornická Prokopská pouť v Příbrami s průvodem a dobovými scénkami.

V Chatouni se koná v sobotu pouť a k ní připravilo i zdejší unikátní muzeum traktorů pestrý program. Děti asi nejvíce potěší jízdy na traktorech, dospělé možnost prohlédnout si desítky historických strojů. Začíná se ráno v 9 hodin. 

Co můžete vidět v muzeu 

V Muzeu traktorů a zemědělské techniky v Chtouni najdete v osmi halách nejen 100 historických traktorů, ale také hasičské stříkačky, čističky obilí, mlátičky a další zemědělské stroje. Mezi nimi například zajímavý německý traktor, který se startoval volantem. Před jízdou musel řidič volant sundat a využít ho jako kliku k nastartování motoru. O kuriozity není nouze ani v dalších halách. Obří traktor v červené barvě Kirovec byl původně vyrobený jako sovětský tahač raket, na zemědělský stroj byl předělán až později. Majitel muzea Pavel Víša na něj má velmi osobní vzpomínky neboť v mládí s ním sám jezdil.

Při větších akcích mohou návštěvníci muzea vidět v chodu i ruský kombajn. „To nemá tlumič výfuku, takže když začneme startovat, tak to vědí všichni lidé z vesnice,“ směje se sběratel. Vzápětí ochotně startuje menší traktor s výrazným nápisem PORSCHE – DIESEL, na který si mohou děti vylézt a vyzkoušet si volant. „Děti jsou z toho nadšený, nechtějí odsud, protože to je takový hezký stroj.“

Muzeum traktorů a zemědělských strojů má otevřeno po celý rok. Termín prohlídky je ale nutné s Pavlem Víšou předem domluvit. Sběratel umí o každém exponátu zajímavě vyprávět. Zaujme a pobaví i posluchače, kterým technika nic neříká.

Obec Chotouň leží mezi Českým Brodem a Kolínem. Známá je jako rodiště svatého Prokopa. Informace hledejte na www.veterantraktory.cz.

Hornická Prokopská pouť

V neděli 4. 7. 2021 se v Příbrami na Březových Horách koná tradiční Prokopská pouť. Od 9:00 se návštěvníci mohou těšit na průvod horníků a hutníků, který vychází z náměstí T. G. Masaryka směrem k Prokopskému kostelu, kde se poté uskuteční polní mše.

Hornické muzeum Příbram

Od 14 hodin se v areálu Hornického muzea Příbram na nádvoří Ševčinského dolu odehrají dobové scénky vztahující se k 710. výročí nejstarší písemné zmínky o hornictví a hutnictví na Příbramsku. Součástí bude představení v podání Divadla Tomáše Bílka a vynikajících šermířů ze souboru Adorea. Vstup do jednotlivých expozic muzea bude za symbolickou 1 Kč.

A přestože je pondělí zavírací den, v pondělí 5. 7. bude Hornické muzeum Příbram včetně jeho poboček při příležitosti státního svátku mimořádně otevřeno. Vydejte se za zážitkem do tajuplného podzemí starých příbramských dolů na stříbro a olovo, za poznáním, zábavou a za spoustou novinek přichystaných největším hornickým muzeem v ČR!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka