Toulavý džíny, Hymna tuláků nebo Náruč planejch růží – návrat ke koncertu první dámy české country

V galerii velkých osobností, které v průběhu minulých dvou dekád zavítaly do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice, má své prominentní místo první dáma české country Věra Martinová.

U Tří lvů se svou mladou, avšak kvalitní kapelou zazpívala a zahrála v říjnu roku 2017 své velké hity, které již přesáhly hranice žánru, ale také některé mladší písničky, jež si rovněž nepochybně zasluhují pozornost a poslech, a proto se k nim v tomto pořadu po čase vracíme. 

Zpěvačka i kytaristka Věra Martinová se narodila jako Věra Šolínová v Opočně a vyrůstala v nedaleké Dobrušce. Hru na kytaru vystudovala na brněnské konzervatoři a působila jako zpěvačka v Orchestru Gustava Broma. V první polovině osmdesátých let byla členkou populární country skupinky Schovanky, pak se vydala na sólovou dráhu.

Po zřetelném úspěchu písničky Malý dům nad skálou následovaly další hity Věry Martinové jako Až na vrcholky hor, Toulavý džíny nebo Dala jsem lásku řekám.

I když se její pop-country postupem času poněkud měnila a poněkud více směřovala k folku, široká posluchačská obliba zůstala až do současnosti stabilní a zřetelná. A důkazem byl i enormní zájem o její českobudějovický rozhlasový koncert před více než šesti roky.

Z něho jsme pro vás připravili malý výběr, respektive první část – s písničkami Náruč planejch růží, Toulavý džíny, Hymna tuláků nebo Ofélie. Mimochodem, na jedné vybrané skladbě (Jako dřív) se podílela coby spoluautorka známá jihočeská písničkářka a kamarádka Věry Martinové Pavlína Jíšová.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související