Umělou jeskyni, kouzelný stůl i rokokovou výmalbu uvidí návštěvníci v letohrádku Bellarie v Českém Krumlově

28. březen 2024 08:57

Státní hrady a zámky zahajují sezónu. U vzácného rokokového letohrádku Bellarie v zámecké zahradě v Českém Krumlově ale památkáři ještě ladí poslední detaily. Nová prohlídková trasa tam přivítá první návštěvníky v červnu.

„Před Bellarií dokončujeme terénní úpravy, to znamená, že se připravují konstrukční vrstvy nových zpevněných ploch, připravují se kočárové rampy na dláždění,“ ukazuje zámecký zahradník Jiří Olšan před letohrádkem.

Poté nastoupí zahradníci. „Teď se zakládá první část trávníků na terase Bellarie. Víme, že zde byly květinové záhony. My budeme sázet trvalky v takovém starém sortimentu kytiček a odrůd, použijeme i staré odrůdy pnoucích růží, aby ten výsledný dojem z výsadby byl co nejvíce autentický, laděný do přelomu 19. a 20. století,“ popisuje Jiří Olšan.

V takzvané grottě, umělé jeskyni, pracuje kameník Jan Kříž. Musel doplnit chybějící části oblázkové podlahy. „Třetina se nedochovala a museli jsme dodělávat různobarevné, černé, bílé, červené obrazce. Celé středové kolo se rekonstruovalo, doplňovalo do původního stavu,“ líčí.

I přímo do grotty se už brzy podívají návštěvníci. „Tajuplné, často až mystické místo svým šerosvitem, chladem, uměleckou výzdobou naznačující krápníky, přírodniny, sochy, propojeno vodním prvkem vytvářelo noblesní prostředí, které bylo kontrastní k tomu horku letního dne. A tady bylo možno spočinout, ochladit se, zrelaxovat,“ říká kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko.

Čtěte také

Sál Bellarie podle něj skrývá nejzachovalejší malby z doby rokoka. „To nejlepší, co široko daleko v regionu a vůbec české zemi je. Malíř František Jakub Prokyš tady naprosto mistrně a bravurně rozehrál idylickou barokní scénu,“ komentuje.

Druhou místností v letohrádku je jídelna s takzvaným kouzelným stolem. „Celý dochovaný funkční mechanismus je evropsky naprosto unikátní. Výtahový stůl jezdil z kuchyně, kde byl naaranžován, přímo sem nahoru do sálu,“ vysvětluje Pavel Slavko.

Zkušební provoz nové prohlídkové trasy v Bellarii v zámecké zahradě v Českém Krumlově zahájí památkáři v červnu ve dnech výluky divadelního provozu otáčivého hlediště, které stojí přímo před letohrádkem.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související