Universitas Olomucensis. Dokumentární pásmo o Univerzitě Palackého

17. listopad 2023

Příběh Universitas Olomucensis začíná na Velikonoce roku 1566, kdy na Hanou dorazili první jezuité. Tehdy vzniká šestitřídní latinské gymnázium.

V lednu 1573 potvrzuje papež Řehoř XIII. olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova původní biskupskou donaci a 22. prosince téhož roku jí císař Maxmilián II. uděluje promoční práva. V Olomouci tím vzniká plnohodnotná univerzita o dvou fakultách – filozofické a teologické.

Čtěte také

Následují hvězdné momenty, i období úpadku a útlumu. Svobodné uvažování střídají období jediné možné pravdy, která jsou následně odplavena povstáními, válkami a revolucemi. Bojuje se, obsazuje, okupuje, buduje i objevuje. Císaři odcházejí, přicházejí prezidenti – Univerzitas Olomoucensis všechny pozemské sváry přežije a trvá. Rozhlasový archiv je plný unikátních zvukových záběrů, jež to dokládají. Necháme je v obnovené premiéře zaznít.

Nová etapa se začíná psát po druhé světové válce. 21. února 1947 se v olomoucké Redutě koná slavnostní shromáždění, na kterém je slavnostně otevřena Univerzita Palackého v Olomouci. V květnu 1990 na ní obdrží první čestný doktorát na území Československa někdejší disident Václav Havel. Dnes na UP studuje třiadvacet tisíc studentů. Mají k dispozici přes tisíc oborů na osmi fakultách. V mezinárodním žebříčku společnosti Thompson Reuters je Universitas Palackiana Olomucensis zařazena mezi top 500 univerzit světa.

V dokumentárním pásmu Michala Bureše hovoří Pavel Urbášek, Jaroslav Macháček, Josef Jařab, Ondřej Novák, Michal Malacka a další. Slovem provázejí Jana Stryková a Igor Bareš. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Rešerše Ivana Zuranová, Ivana Pustějovská, Aleš Spurný a Petra Ševců. Mistři zvuku Jan Brauner a Tomáš Přidal.

Čím si vydobila toto renomé? Proč na ní lidé z celého světa studují a vyučují? Jakou roli sehrávají vzdělání a vzdělanost v procesu vytváření a rozvoje sebevědomé, populismu nepodléhající občanské společnosti?

Poslechněte si dokumentární pásmo o Univerzitě Palackého, druhé nejstarší univerzitě v Česku, která letos slaví 450 let.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Související