Úředníci, policie ani statik nenašli na stavu ústeckého krematoria závažné nedostatky

24. duben 2018 09:00

Stav budovy a zařízení krematoria v Ústí nad Labem prověřovalo na podnět Asociace pohřebních služeb několik úřadů. Policie nenašla důvody k zahájení trestního řízení a věc ukončila.

Kvůli stavu krematoria v Ústí nad Labem se Asociace pohřebních služeb obrátila na různé úřady. Únorový posudek statika pro magistrát potvrdil, že budova je v pořádku.

Závady na chladících a mrazících zařízeních nenašla ani krajská hygiena. Co zkoumala Krajská hygienická stanice, řekl hygienik Roman Šťastný: „Zkontrolovali jsme například chladicí zařízení, v přípravně mrazicí zařízení, prezentační prostředky, a tak podobně, a v tomto ohledu jsme neshledali závady. Ten podnět, většina těch věcí, se týká stavebně-technického problému, takže jsme tuto část podnětu předali na stavební úřad.“

Také policie věc ukončila, protože nebyl důvod k zahájení trestního řízení.

Na Oblastní inspektorát práce se Asociace obrátila s obavami, že město prostřednictvím nového nájemce zprovozní některou ze spalovacích pecí.

Závěry kontroly shrnul inspektor Stanislav Bobr: „Ty pece byly neprovozovány, dokonce jedna byla odpojena a z další byly vybrány nějaké součásti. Nad rámec jsme prohlédli celé technické zázemí a s provozovatelem jsme provedli zápis, že schází revize, opravy zařízení, které tam bylo.“

Předseda Asociace pohřebních služeb se závěry kontrol nesouhlasí

Podle předsedy Asociace pohřebních služeb Jaroslava Mangla je ale stav krematoria tak špatný, že by se mělo zavřít. Se závěry kontrol není spokojen – koncem týdne se jimi bude zabývat výbor Asociace.

Jaroslav Mangl například kritizuje nečinnost stavebního úřadu ústeckého magistrátu: „Stavební odbor na magistrátu Ústí nad Labem vůbec nekoná. Takže my tu věc teď budeme řešit. Myslím si, že tu máme nějaké právní páky na to, abychom je tam trochu rozhýbali. Budou s tím muset něco udělat, protože takovéhle zametání pro koberec…“

Podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové ale nebylo nutné dělat žádné opatření podle stavebního zákona. Únorový posudek potvrdil, že staticky je krematorium v pořádku. Konstatoval ale havarijní stav ve strojovně, kam zatéká.

Spustit audio

Související