V Českém Švýcarsku začal oficiálně jezdit první silniční turistický vláček z Hřenska na Mezní Louku

21. červenec 2018

Cesta, která má 7,5 kilometru, zabere zhruba tři čtvrtě hodiny jízdy. Vozidlo už má za sebou dva týdny zkušebního provozu a zájem o svezení je veliký. První oficiální svezení si nenechaly ujít desítky lidí.

„Já to tady miluju,“ pochvalovala si paní Helena Králová první oficiální jízdu Hřenským expresem.

Silniční vláček bude pendlovat mezi Hřenskem a Mezní Loukou denně od půl deváté do půl deváté večer. Už má za sebou asi dvoutýdenní zkušební provoz, aby se vychytaly všechny mouchy.

Na nápad s vláčkem přivedly provozovatele děti

„Celá sedmi a půl kilometrová trasa trvá projet asi tři čtvrtě hodiny. Vláček je dlouhý 17 metrů a vejde se do něj čtyřiašedesát osob,“ počítá Václav Šlemr, kterého na myšlenku vláčku přivedly výlety s jeho dvěma malými dětmi.

Hřenský expres staví na zastávkách v obci, pak také u Tří pramenů, odkud se vyráží na Pravčickou bránu, a končí v obci Mezní Louka.

„Přeprava je naprosto plynulá, je to nastaveno tak, aby se vláček v podstatě nezastavil. Každý den. Od dubna do října,“ doplňuje Václav Šlemr.  

„Tento vláček bude jistě dobrým reprezentantem naší obce,“ pochvaloval si starosta Zdeněk Pánek z hnutí Soutěsky-věc veřejná, věc neprodejná.

Provozovatel se obcí dohodl na provozu turistické atrakce během jednoho měsíce. Celou věc bylo také nutné projednat s národním parkem.

Vláček by měl odlehčit dopravě

„Doufám, že se takhle podaří odlehčit osobní automobilové dopravě, která už je tady na hranicích kapacity,“ doufá ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. 

Dieselový pohon vláčku nepokládá za ideální, ale už prý mluvil s provozovatelem vláčku o elektrickém pohonu, takže i toto se, jak Benda doufá, rychle změní.

Jízdní řád Hřenského expresu je k vidění na stejnojmenných internetových stránkách nebo na zastávkách ve Hřensku.

Hřenský expres na své sedmikilometrové cestě
Spustit audio

Související