V Česku neroste blahobyt, sociálnědemokratické hodnoty budou potřeba vždy, věří lídr evropských socialistů

16. duben 2024

Migrace, bezpečnost nebo klima – řada témat letošních voleb do Evropského parlamentu je spojena s obavami občanů z vývoje posledních let. Populisté slibují, že problémy rychle vyřeší. Co nabízejí strany tradiční? „Populisté vždy operují se strachem, ale nemají řešení. Ani u té migrace,“ konstatuje lídr evropských socialistů Nicolas Schmit.

Ukazuje to na příkladu Itálie, kde tamní premiérka slíbila učinit přistěhovalectví přítrž. Nyní ale podle něj jezdí do Asie lákat migranty, protože v Itálii chybí pracovní síly poté, co spousta zejména mladých lidí emigrovala do jiných částí Evropy.

Čtěte také

„Krajní pravice je výzvou pro všechny ostatní, nejen pro sociální demokracii. Ale je jasné, že z části těží ze sociálnědemokratických voličů, které se jim podařilo přilákat. To se týká i konzervativců a liberálů. V Česku máte stranu bývalého premiéra, která je liberálně demokratická, ale nějak u ní nevíte, jestli už náhodou není populistická,“ poznamenává.

Hájit hodnoty v praxi

Lucemburský politik si rovněž všímá toho, že sociální demokraté v Česku vypadli z Poslanecké sněmovny a v posledních letech ztráceli podporu ve prospěch populistů. Jejich poselství přitom nikam nezmizelo, musí ale znovu vybudovat svou důvěryhodnost a přizpůsobit se novým výzvám, kterým Evropa čelí.

„To není snadné pro žádnou stranu, ale myslím, že základní hodnoty sociální spravedlnosti, rovnosti, spravedlivých mezd, dobrých pracovních podmínek, demokracie nebo třeba boje proti fake news neztratily svou sílu. Je na nás tyto hodnoty hájit, aby lidé v praxi viděli, že to umíme,“ zdůrazňuje.

Není to tak, že Evropa nepotřebuje migraci, demografický vývoj není bůhvíjak fantastický.
Nicolas Schmit

Jsem sociální demokrat a taky optimista. Pesimista nemůže druhé o něčem přesvědčit. Naše poselství je pozitivní, je to poselství naděje. Ale samotná naděje nestačí, je třeba ji přenést do konkrétních činů.“

Schmit poukazuje na opětovné posilování sociálnědemokratických stran ve Švédsku, ve Francii nebo v Itálii, zatímco například ve Španělsku zůstávají socialisté silní dlouhodobě.

Čtěte také

„Zažil jsem nejrůznější vzestupy a pády, kdy lidé říkali, že je to smrt sociální demokracie. A nikdy k tomu nedošlo. Říkali nám, že nejsme potřeba, protože už jsme všechnu práci vykonali, vybudoval se sociální stát. Ale ty hodnoty budou potřeba vždy, protože dějiny nejsou jednosměrné – je možné se vracet i do méně příznivých období,“ podotýká.

Příkladem toho je podle něj i Česko, kde nedochází ke zvyšování blahobytu, ale k návratu politiky 70. a 80. let ve stylu Margaret Thatcherové, která nebyla úspěšná. „Podívejte se na Velkou Británii, kam vedlo ničení průmyslu, sociálního státu a odborů? No určitě ne k prosperitě většiny Britů,“ soudí.

Buď technologie, nebo legální migrace

Eurokomisař pro sociální práva poukazuje na výsledky průzkumu, podle kterého na celoevropské úrovni není problémem číslo jedna migrace, ale důležitější jsou životní náklady a kupní síla nebo bydlení.

Čtěte také

„Migrace může být problém a musíte na něj mít přijatelná řešení. V Evropském parlamentu jsme přijali Pakt o migraci, kde jsou opatření pro lepší kontrolu. Ono to totiž není tak, že Evropa nepotřebuje migraci, demografický vývoj není bůhvíjak fantastický v Česku ani v žádné jiné evropské zemi,“ upozorňuje.

Řešením je buďto investovat do technologií, anebo umožnit legální migraci pracovních sil. „Musíme se zbavit strachu a debatu kolem migrace zracionalizovat. Když Orbán straší islámskou Evropou, je to úplně šílené. Ale zároveň říkám, že migrace nemůže fungovat bez silné integrační politiky. Migranti se musejí přizpůsobit standardům naší společnosti,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.