V Chrudimi bude na MHD, vlak i autobus stačit jedna jízdenka

22. duben 2024 13:31

Z hromadné dopravy na autobus nebo vlak na jednu jízdenku. To je hlavní změna, která čeká cestující, kteří využívají MHD v Chrudimi. Zhruba za dva měsíce se zapojí do systému IREDO, který sdružuje přepravce v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Po připojení Chrudimi do IREDO odpadnou samostatné jízdenky. Tedy, pokud někdo cestuje delší trasu, třeba do Pardubic, nebo Hradce Králové, musel nejdřív uhradit jízdné v MHD, a pak ještě zaplatit autobus nebo vlak. Nově bude stačit jediný doklad pro celý systém IREDO.

Ale výhodu budou mít i cestující, kteří se pohybují jen po Chrudimi. Kromě MHD budou mít možnost využívat také příměstské autobusy nebo vlaky, třeba aby se dostali do vzdálenějších místních částí.

Kam pro novou kartu?

Cestující ovšem budou potřebovat kartu IREDO, o kterou je možné požádat elektronicky, nebo na kontaktním místě na železničním nádraží. Existují dvě verze - anonymní - která ale slouží jen jako elektronická peněženka. A osobní, s fotografií, na kterou je možné koupit i vícedenní jízdenky.

A pak je tu druhý krok - s kartou IREDO je potřeba zajít do kanceláře chrudimského přepravce a tam požádat o zrušení původní čipové karty a převedení nevyužitého jízdného.

Na výměnu mají lidé víc než dva měsíce, změny začnou platit od července. Start je o pár měsíců odložený, protože teď kvůli dopravním uzavírkám jezdí MHD v Chrudimi zdarma.

A změní se ještě jedna věc. Nový odbavovací systém umožní uhradit jízdné v chrudimské MHD klasickou platební kartou, to zatím nešlo.

Spustit audio

Související