V Jablonci nad Nisou se sejde vláda s radními Libereckého a Královehradeckého kraje

13. březen 2024 08:19

Aktuální stav výstavby dopravních staveb v regionu nebo přeshraniční spolupráce s Německem a Polskem. To jsou některá z témat, kterými se bude zabývat vláda na výjezdním zasedání 13. března 2024 v Jablonci nad Nisou.

Do Jablonce nad Nisou přijede ve středu 13. března na výjezdní zasedání vláda České republiky. Samotné zasedání vlády s radními Libereckého a Královéhradeckého kraje začne ve 14 hodin v sále Eurocentra na jabloneckém výstavišti.

Někteří ministři budou v Jablonci nad Nisou už dopoledne. Například ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN bude jednat s krajskými hasiči o výstavbě nového výjezdového centra v Turnově a na programu má i diskuzi se starosty z regionu.

Jeho stranický kolega, ministr školství Mikuláš Bek, bude dopoledne na návštěvě gymnázia v Mimoni a čeká ho setkání s řediteli základních škol Libereckého kraje na téma financování regionálního školství. Do některých škol se podívá i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů.

Státní podnik Diamo ve Stráži pod Ralskem navštíví ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, který se pak v Jablonci nad Nisou sejde i s tamními podnikateli.

Přeshraniční spolupráce se sousedním Německem a Polskem bude v Hrádku nad Nisou zajímat ministra pro Evropské záležitosti Martina Dvořáka ze STANu.

Český premiér Petr Fiala z ODS by měl dopoledne přijet do Andělské Hory u Chrastavy, kde navštíví firmu Nafigate, která se zabývá výrobou nanovláken a jejich výzkumem. Následně premiér přejede do Jablonce nad Nisou, kde se setká s vedením města a pak bude řídit výjezdní zasedání vlády.

Vláda má na zasedání vlády řešit mimo jiné výstavbu dopravních staveb v regionu, a také probrat, jak se daří realizovat programy dotované ministerstvem životního prostředí.

Na některé problémy regionu chce vládu upozornit i vedení Libereckého kraje.

Na výjezdní zasedání vlády se připravují i nespokojení zemědělci. Do Jablonce nad Nisou má přijet před desátou hodinou dopolední několik desítek traktorů na protestní jízdu. Zemědělská technika má jezdit po okruhu od přehrady k plynárně a pak centrem města přes ulici 5. května zase k přehradě.

Takhle kroužit by měli zhruba do půl druhé odpoledne. Během protestní jízdy chtějí zástupci farmářů předat ministrovi zemědělství Marku Výbornému z KDU-ČSL a premiérovi Fialovi memorandum, které uzavřeli se svými německými a polskými kolegy. Upozorňují v něm na nepříznivou situaci a žádají revizi společné zemědělské politiky Evropské unie.

Spustit audio