V Jiříkově na Děčínsku vzniklo nové testovací centrum. Dvakrát týdně se tam kromě školáků může nechat otestovat kdokoliv

26. duben 2021 11:00

Nové testovací centrum na přítomnost koronaviru je v Jiříkově na Děčínsku. Zasadila se o něj ředitelka tamní školy spolu s místostarostou města. Původně nabídla ředitelka rodičům, že mohou své děti testovat doma. S tím ale nesouhlasila krajská hygienická stanice. Testovací centrum tak celou situaci částečně vyřešilo. Z 62 testovaných žáků neukázaly testy v pondělí 26. dubna ani jeden pozitivní výsledek.

Ředitelka Miroslava Kubešová totiž nesouhlasí s kolektivním testováním dětí: „Mně vadilo to, že by se výsledky měly sdělovat před celou třídou. To by pak v budoucnu mohlo způsobit šikanu, ubližování, my jsme kvůli tobě museli zůstat doma, kvůli tobě někdo umřel…,“

Proto ředitelka Miroslava Kubešová společně s místostarostou Jindřichem Jurajdou usilovala o testování zdravotníky.

„U nás našla podporu a pak už šlo jenom o tom vymyslet nějakou nejméně násilnou cestu a oslovit někoho, kdo nám s tím pomůže,“ řekl Jindřich Jurajda.

Místostarosta Jinřich Jurajda je za nové testovací místo rád také proto, protože lidé z města musejí za testy dojíždět buď do Rumburku nebo do Šluknova.

Testovat se v Jiříkově bude dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek od 7 do 9 hodin.  

Spustit audio