V lesích na Broumovsku se objevují odpadky. Podle místních je tam nechávají turisté z Polska

8. červen 2017

Se začátkem houbařské sezóny se opět objevily problémy s neukázněnými turisty, na Broumovsku si na ně stěžují starostové řady obcí. Odhozené PET lahve, igelitové pytlíky a konzervy mají podle nich na svědomí především návštěvníci z Polska. Nepořádek po nich následně v lese uklízí dobrovolníci.

„Když se na tu lahev podíváte, tak vidíte polské nápisy," ukazuje odpadky ležící u lesní cesty kousek od Šonova nezávislý starosta obce Vladimír Grusman.

Čtěte také

Najít viníka a pokutovat jej, je podle Vladimíra Grusmana velmi těžké. „Ty pokusy byly. Řešil jsem to spíš se Správou Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Hlídky sem chodí, ale podstatné je chytit toho člověka přímo na místě. Jakmile jej nepřistihnete, tak ta vymyhatelnost porušení povinností je malá. Lístečky za oknem automobilu, to nefunguje. Polák odjede zpátky do své země a tím to pro něj končí."

Odpadky v přírodě

Jsme v lese u Šonova. A potkáváme obyvatelku obce Libuši Kyralovou spolu s dvěma dětmi. Mají v rukou plastový pytel, do kterého sbírají odpadky. „Můžete se podívat do pytle. Převažují tam plastové lahve, obaly od jídla a jedna plechovka."

Negativní zkušenosti s polskými turisty má také nezávislý starosta Martínkovic na Broumovsku Jaromír Jirka. Naposledy se s nimi dostal do konfliktu v neděli při projížďce na kole. „Potkal jsem polské osobní auto plné mladých lidí v místě, kde nemají motorová vozidla absolutně co dělat. Ukazoval jsem na řidiče, že tam nemá jezdit, tak se zastavili, ale pokračovali dál. A když jsem popojel ještě kousek, tak tam byla hromádka plechovek od piva. Byly to polské plechovky. A vím, že byly čerstvé, protože když jsem ráno jel v opačném směru, tak tam nic nebylo."

A podobně mluví také další starostové obcí našeho pohraničí.

autor: baj
Spustit audio