V Litoměřicích se lidé mimořádně mohli přijít podívat do úložiště jaderného odpadu

10. září 2023

Desítky lidí měly v sobotu příležitost podívat se do uložiště jaderného odpadu v Litoměřicích. To se nachází v někdejším dole Richard II.

Podzemní komplex pod vrchem Bídnice využívali nacisté během druhé světové války. Od 60. let minulého století ale slouží jako uložiště jaderného odpadu. Správa úložišť ho chce podle svého ředitele Lukáše Vondrovice provozovat minimálně do roku 2050.

„Dozimetry si umístíme na bundy,“ dává pokyny jeden z pracovníků úložiště Richard. Mezitím jeho kolega Petr Pavlovič ukazuje skupině návštěvníků další z měřidel, se kterým jdeme do úložiště Richard: „Tento přístroj měří dávkový příkon ve svém okolí. Aktuální hodnota je 129 nano sievertu za hodinu, což představuje hodnotu toho, jak na nás působí kosmické a zemské záření.“

Po krátkém školení jdeme přímo do uložiště jaderného odpadu a chodbami někdejší nacistické továrny se dostáváme zhruba šedesát metrů pod zem. „Tady naměříme 98 nSv/h, což je znatelně méně než na povrchu,“ vysvětluje Petr Pavlovič, zatímco míjíme betonem zakonzervované části dolu. V některých jsou ale stále vidět sudy s jaderným odpadem.

V Litoměřicích se lidé mimořádně mohli přijít podívat do úložiště jaderného odpadu

„Konkrétně v těchto sudech je ochuzený uran, který se používá pro stínění. Jsou to buď zbytky stavby, nebo z obrábění uranu,“ doplňuje.

Uložiště Richard u Litoměřic je pro nízko a středně aktivní jaderné odpady a příští rok zaznamená 60. výročí existence. Během té doby lákaly podzemní chodby řadu lidí. „Dřív byl přístupný Richard I., ale chodilo se tam nelegálně a nikdy jsme si tam z bezpečnostních důvodů netroufli, a proto nás dnešní možnost zajímala,“ říká při odchodu Gabriela Sokolová, která si přišla úložiště prohlédnout s manželem. „Rozhodně nemám z úložiště strach. Důvěřuji odborníkům,“ uzavírá.

Před odchodem zbývá ještě odevzdat dozimetr. „Krásné. Vaše dávka je 0,00 μSv/h,“ ujišťuje pracovník úložiště.

V Litoměřicích se lidé mimořádně mohli přijít podívat do úložiště jaderného odpadu
autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související