V okolí Pardubic zimuje 50 druhů ptáků. Krmítka jsou vítané přilepšení i zdroj nákazy

13. leden 2024 08:33

Okolo 50 druhů ptáků zimuje pravidelně v Pardubicích a okolí. V mrazivém zimním počasí si lidé zvykli jim sypat krmení do krmítek. Ornitologové tuto aktivitu podporují kvůli budování pozitivního vztahu k přírodě, tvrdí ale, že to není potřeba, a navíc to také může způsobit ptákům problémy.

Krmení ptáků v zimě jako způsob posílení vztahu dětí k přírodě podporují i přírodovědci. Podle ornitologa z Východočeského muzea v Pardubicích Libora Prause to ale ptáci v našich podmínkách nepotřebují. A může to navíc uškodit těm, kteří přilétají na jaře zpátky.

„Třeba sýkorky, které tady chodí celou zimu na krmítka, jsou v mnohem lepší kondici na jaře, takže když se vrátí ze zimovišť třeba lejsci, to jsou taky ptáci, kteří podobně jako sýkory hnízdí v dutinách, tak už najdou vhodných dutin málo, protože většinu těch dutin obsadily sýkorky, které ve velkých počtech zimu přežily díky přikrmování,“ říká Praus.

Ke krmítku pro semínka i nákazu

Krmítka můžou být také někdy zdrojem nebezpečné nákazy. Kvůli takzvané trichomonóze se za posledních deset let o 40 procent snížil počet zvonků zelených. „Na krmítkách se těch zvonků slétá hodně, společně tam zobají slunečnici. Bohužel, když jsou nakaženi prvokem, tou trichomonózou, tak slintají a přes sliny se nakazí další zvonci,“ dodává Libor Praus.

Ornitolog doporučuje prevenci. Pokud se na krmítku objeví zjevně nemocný pták, je dobré krmítko na týden odstranit, vyčistit a hlavně vysušit. Pak bude pro ptáky zase bezpečné.

Spustit audio

Související