Ve Vaňově by do pěti let mohlo začít vznikat nové přístaviště

26. duben 2024 12:30

Do pěti let by mohla v ústeckém Vaňově začít stavba nového přístaviště. Vyplývá to z plánů Ředitelství vodních cest, které je ve čtvrtek 25. dubna představilo obyvatelům čtvrti krajského města. Lidé z Vaňova při veřejném projednání plány uvítali. Chtějí ale, aby se o lokalitu zajímalo víc i přímo krajské město.

„Parkují tady lodě, které tu v noci dělají hluk. Proto se ptám, kdo to bude financovat a co nám to přinese?“ glosoval představení plánů na nové přístaviště ve Vaňově ve srovnání se současnou situací u tamního můstku jeden z obyvatel ústecké části na veřejném projednání záměru.

Ředitelství vodních cest počítá se dvěma variantami přístaviště pro malé lodě.

„Jedna taková ta nízkonákladová je, že by bylo stání na řece, podobně jako je v Brné, které ale neumožňuje dlouhodobé stání za povodní. Druhou variantou je přístavní bazén, obdobně jako na Hluboké. Ten je mimo vodní tok a umožňuje právě i to dlouhodobé stání – třeba za povodně,“ přiblížil Martin Vavřička z ředitelství.

Případná výstavba přístaviště začne podle odhadu Martina Vavřičky nejdříve za pět let. Mohlo by být zhruba v prostoru někdejší pískovny a táhlo by se až k Podlešínskému potoku. Zasahovalo by tak i do prostor, kde v minulosti plánoval investor překladiště olejů. Člen představenstva THL Luna Michal Marec Českému rozhlasu potvrdil, že se státem už jedná o prodeji pozemků.

Vaňovští chtějí, aby plánovanou lokalitu podpořilo investicemi i Ústí nad Labem

Plány na nové využití lokality uvítal například Julius Bereś: Protože rekreace a sport k nám patří. A sem do tohoto území v každém případě.“

Lidé ale měli při představení plánů na novou výstavbu obavy z toho, jestli bude město schopné celou lokalitu podpořit investicemi – například v podobě propojení se středem krajského města nebo obchody.

„Je důležité udělat ten první krok, na to se nabalí ty další. Bylo tady zmíněno několik pozitivních příkladů v rámci celé republiky, tak věřím, že pokud se veřejné přístaviště podaří realizovat, bude to místo žít, protože je prostě krásné,“ reagoval starosta centrálního obvodu Tomáš Kirbs z hnutí ANO

O případné výstavbě nového přístaviště chce Ředitelství vodních cest rozhodnout ještě letos.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související