Velké truck centrum s prodejnou automobilů, servisem i ubytováním pro řidiče vyroste u obce Hůry na Českobudějovicku

21. červenec 2023 12:10

Okolí vznikající dálnice D3 u Českých Budějovic je stále větším lákadlem pro investory. Na katastru obce Hůry aktuálně vzniká truck centrum, které má zabrat asi dva a půl hektaru. Podle zjištění Českého rozhlasu nabídne servis i prodej nových vozů, ubytování pro řidiče nebo myčky. Na místě už začaly úpravy terénu.

U výpadovky z krajského města na Třeboň si řidiči mohou všimnout zvýšeného pohybu těžké techniky. Pod obcí Hůry teď stroje upravují terén pro budoucí truck centrum.

I když má na místě mimo jiné vzniknout více než 440 parkovacích míst, podle starosty Jiřího Borovky to pro obyvatele významnou zátěž znamenat nebude. „Opravna nákladních automobilů a prodej nových nákladních automobilů, takže nepředpokladáme tak vysoký provoz, jako kdyby tu bylo třeba logistické centrum,“ říká.

Čtěte také

I z toho důvodu obec proti záměru výhrady nemá. Starosta ale přiznává, že lokalita zažívá stále větší nápor kvůli zájmu o okolní pozemky. „Byli jsme s tím seznámeni a vzhledem k tomu, že je v územním plánu zastavění a průmyslová zóna, tak jsme s tím ztotožněni. Sousedíme s dálnicí D3 a ty tlaky na to jsou obrovské, ale rozšiřovat průmyslové zóny nebudeme,“ uvádí.

Investici připravuje společnost Milan Král Group. Českému rozhlasu poskytla vyjádření její generální ředitelka Petra Harsová. „Vzhledem k významnému nárůstu potřeby servisu nákladních vozů v regionu jsme se rozhodli pro rozšíření právě servisního zázemí, protože současné prostory v Litvínovicích už tyto potřeby dostatečně nepokrývají. Pro výstavbu truck centra s celkovou investicí 280 milionů korun jsme zvolili lokalitu Hůry u nové dálnice, abychom zajistili dobrou dostupnost i těm zákazníkům, kteří naším regionem pouze projíždějí,“ píše v emailu.

Záměr momentálně posuzuje Krajský úřad Jihočeského kraje kvůli vlivu stavby na životní prostředí. Investor věří, že všechna potřebná povolení získá letos. Zahájení provozu pak předpokládá v září příštího roku.

Spustit audio

Související